2020. május. 29. péntek - Magdolna napja van
Banner
Banner
Banner
Lenyomta a vidék Budapestet a turistáknál

Lenyomta a vidék Budapestet a turistáknál

2016. május 18. 12:29

Tovább javultak márciusban a magyarországi turizmus eredményei, külföldi és belföldi vendégből is egyaránt több fordult meg a hazai hotelekben. Előbbiek közül egyre többen választják a vidéki kikapcsolódást, utóbbiak pedig a SZÉP Kártyának köszönhetően látogatnak gyakrabban szállodákat.

Egyre nagyobb divat, hogy szállodát is interneten, ráadásul majdnem az utolsó pillanatokban foglalunk. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) előrejelzése szerint – a budapesti tagszállodákból gyűjtött adatok alapján – május, június, július, augusztusban a várható szobafoglaltság a 3*-os kategóriában 80-85, A 4*-os hotelekben 80-90, az 5*-osban pedig 75-85 százalék között várható. Az MSZÉSZ megjegyezte, hogy a jelenlegi rendelésállomány még alacsony, azaz a szállodák az utolsó hetekben telnek meg a „last minute” foglalásoknak köszönhetően.

Az MSZÉSZ az első negyedévi adatokat ismertetve arról tájékoztatott, az első negyedévében a szállodai vendégéjszakák száma országos szinten 11,8, Budapesten 5,3, a fővároson kívüli szállodákban 16,6, míg a Balatoni régióban 22,5 százalékkal nőtt. A hazai szállodák átlagos kihasználtsága 44,7 százalék (a bázisnál 2,8 százalékponttal magasabb), bruttó átlag szoba ára 16 105 forint (a bázis időszaké 103,5 százalék), bruttó REVPAR (az egy szállodai szobára jutó árbevétel) mutatója pedig 7194 forint (bázis időszak 110,5 százalék) lett a KSH gyorsjelentése szerint. Az első negyedévben országos szinten a szállodák bruttó szoba árbevétele 34 362 millió forint (bázis időszak 113,1 százalék), összes bruttó forgalma 63 154 millió forint (bázis időszak 109,9 százalék) volt.

Ezüstérmes hazai szállodák

A hazai szállodák idén I-III. hónapban a Közép-Kelet-európai régióban vizsgált öt ország – Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – között a REVPAR mutatót tekintve 35,7 euróval a második helyen voltak. Az idei első negyedévben a KSH adatai szerint a budapesti szállodák átlagos kihasználtsága 53,5 százalék, a bruttó átlag szoba ára 18 584 forint, bruttó REVPAR mutatója pedig 9935 forint volt. A fővárosban a REVPAR mutató az 5*-os kategóriában 23 909 , a 4*-os kategóriában 8416, a 3*-os kategóriában 4706 forint volt. Budapesten a szállodák bruttó szoba árbevétele 10 269 millió, az összes bruttó forgalma 29 114 millió forint volt.

Az MSZÉSZ leszögezte, a forgalom növekedését segítette, hogy márciusban két hosszú hétvége volt – a húsvéti ünnepek, illetve március 15.-e miatt – amelyek főként a belföldi keresletet élénkítették. Kiderült az is, hogy a külföldi vendégszám növekedésében a vidéki szállodák messze megelőzték a budapesti hoteleket.

Egyre több külföldi megy vidékre, Hévíz még mindig népszerű

Vidékre mentek az európai, ázsiai és amerikai turisták

A Budapesten kívüli hotelekben a külföldi vendégéjszakák száma 16,6 százalékkal, Budapesten csak 4,6 százalékkal nőtt – a magyarországi szállodákban jelentkező összes külföldi vendégéjszaka 84,8 százaléka Európából, 9,6 százaléka Ázsiából, 5,1 százaléka Amerikából, egy százaléka Ausztráliából,és  Afrikából érkezett az első negyedévben. Az EU-ból és az európai országokból is 7,3-7,3 százalékkal, Ázsiából 21,6 százalékkal nőtt a szállodai vendégéjszakák száma. Utóbbiban nagy szerepe volt annak, hogy, hogy Kínából 88,9, Izraelből pedig 25 százalék volt a növekedés. Hagyományosan legnagyobb piacunkról, Németországból is folytatódott az elmúlt években tapasztalt negatív tendencia.

A szállodai kategóriák között országos szinten az első negyedévben a 3*-os hotelek teljesítettek a legjobban. Budapesten ellenben az 5*-os hotelek teljesítménye volt kiemelkedő. Ez idő alatt Budapesten két hotel nyílt meg összesen 125 szobával. Tavaly országszerte 22 szálloda – négy a fővárosban, 18 vidéken – tárta ki ajtaját a vendégek előtt.

 

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/ MSZÉSZ

Partneroldalak