2020. május. 29. péntek - Magdolna napja van
Banner
Banner
Banner
Magyar beszállítókat várnak az irániak a kiesett ukránok helyett

Magyar beszállítókat várnak az irániak a kiesett ukránok helyett

2014. február 20. 17:21

Magyarország pótolhatná az ukrajnai fejlemények miatt kiesett szállításokat Iránba - mondta a budapesti iráni nagykövet csütörtökön. A diplomata jó esélyt lát arra, hogy a két ország közötti forgalmat akár meg is tízszerezzük, s ezzel elérje a rendszerváltás előtt szintet. 

Morshedzadeh Mohammad Reza Debrecenben a kamarai vezetőkkel és helyi üzletemberekkel folytatott találkozója után az MTI érdeklődésére kifejtette: az ukrajnai zavargások miatt jelentős kukorica- mezőgazdasági gép és alkatrész-szállítmányok nem indultak el Iránba. Ezeket a szállításokat Magyarország tudná pótolni - jelezte a diplomata. Irán nagykövete emlékeztetett arra: az 1980-as években 500 millió dolláros volt a kereskedelmi forgalom a két ország között, most ez 30-40 millió dollár. Morshedzadeh Mohammad Reza szerint jó esély van rá, hogy ezt a korábbi nagyságrendre növeljük. 

Az iráni nagykövet csütörtökön a Debreceni Egyetemre is ellátogatott, ahol jelenleg 300 iráni hallgató tanul.
Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, az országos kamara alelnöke hozzátette: Magyarország érdekelt az Iránnal szembeni embargó további enyhítésében és ösztönzi a magyar-iráni gazdasági együttműködést. Emlékezetett rá, hogy az 1980-as években Magyarország 4-5. külkereskedelmi partnere volt Irán, lényegesen megelőzve a szomszédos országokat. Most fordított a helyzet: valamennyi szomszédos országnak jelentősebb a kapcsolata Iránnal, mint Magyarországnak - tette hozzá.

A nagykövet és a kamarai vezető szerint az agráripar, a gépgyártás, a gyógyszeripar, a tudományos kutatás és egyetemi együttműködés terén vannak jelentős tartalékok a két ország együttműködésében.
 

Forrás: MTI

Partneroldalak