2019. szeptember. 23. hétfõ - Tekla napja van
Banner
Banner
Banner
Májusig 4 milliárd jár le a SZÉP kártyákon

Májusig 4 milliárd jár le a SZÉP kártyákon

2014. február 20. 15:11

Május végéig 4,1 milliárd forint jár le a SZÉP-kártyákon, ami azonban addig még bőven elkölthető. Ehhez jó ötleteket adhat az egy hét múlva megnyíló Utazás Kiállítás. A magyar turizmus 2013-ban rekordévet zárt, a bevételek közel  a külföldről beutazó és a belföldi turizmusban is jelentősen bővültek, s ez a tendencia várhatóan az idén is folytatódik majd. 

Horváth Viktória, az NGM turizmusért felelős helyettes államtitkára csütörtökön, a Budapesti Állatkertben tartott sajtótájékoztatón elmondta: a magyar turizmus 2013-ban rekordévet zárt, 8,8 millió vendég érkezett az országba, akik 22,8 millió éjszakát töltöttek itt, 4-5 százalékkal többet mint az előző évben. A bevételek közel 10 százalékkal emelkedtek, nemcsak a beutazó, hanem a belföldi turizmusban is. Utóbbi bővülésében nagy szerepe volt a SZÉP-kártyának, amelynek köszönhetően 920 ezren pihenhettek, üdülhettek tavaly. Hozzáfűzte: bíznak abban, hogy a munkáltatók jóvoltából számuk az idén növekedni fog.

Erre jó alkalmat kínál, az idei Utazás nemzetközi idegenforgalmi kiállítás. Mintegy 500 kiállító mutatkozik be több mint 30 ezer négyzetméteren Magyarország legjelentősebb turisztikai rendezvényén, és a vele egy időben látogatható szakvásárokon február 27. és március 2. között a Budapesti Vásárközpontban.

Az Utazás kiállítással egyszerre tartják a Karaván Szalon, az Afrika Expo és a VII. Port.hu BringaExpo szakvásárokat. A rendezvény idei díszvendége Tunézia és Pécs, a kulturális területről pedig Matyóföld lesz.

Rápolthy Edit, a Hungexpo Zrt. igazgatója hangsúlyozta, hogy az Utazás kiállításon is 50 ezer látogatóra számítanak, hasonlóan az idén már megrendezett kiállítások rekordlátogatói számához. A belföldi régiós kínálat mellett 45 országból fogadnak kiállítókat, és kiemelten kezelik a családi programokat - tette hozzá.

Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese elmondta: a kiállításon kilenc turisztikai régió 1400 négyzetméteren mutatkozik be, és felhívta a figyelmet a Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP-kártya) által nyújtott lehetőségekre. A SZÉP-kártyákon a 2012-es feltöltésből még 4,5 milliárd forint van, amelyet 2014 május 31-éig lehet felhasználni, illetve a 2013-as feltöltésből 40 milliárd forint szerepel rajtuk, ez az összeg 2015 májusig érvényes.

Leith Ben Zakour, a tunéziai nemzeti idegenforgalmi hivatal igazgatója kiemelte a turizmus szerepét országuk gazdasági életben, amit mutat, hogy devizabevételük 19 százaléka keletkezik ebből az ágazatból, és 400 ezer közvetett és közvetlen munkahelyet teremt. A magyarországi beutazók száma tavaly 22 ezerre emelkedett Tunéziában, az idén 20 százalékos bővülést, 25 ezer magyar beutazót várnak. 2016-ban már 50 ezer magyar turistával számolnak, de ehhez szükség lenne közvetlen légi járat indítására, amelyről tárgyalások folynak.

Forrás: Pr7/MTI

Partneroldalak