2019. június. 26. szerda - János napja van
Banner
Banner
Banner
Maradt az alapkamat, megemelt növekedési várakozás

Maradt az alapkamat, megemelt növekedési várakozás

2018. december 18. 16:45

Nem módosított az alapkamat 0,90 százalékos szintjén a monetáris tanács keddi ülésén, és a kamatfolyosó sem változott – közölte a Magyar Nemzeti Bank. Ugyanakkor 4,7 százalékra emelte az idei gazdasági növekedési várakozását, a 2019-es inflációs várakozását pedig 2,9 százalékra csökkentette a jegybank.

Keddi ülésén sem változtatott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa az irányadó kamaton, amely így továbbra is 0,90 százalék. Elemzők nem vártak változást sem az irányadó kamatokban, sem a nem-konvencionális eszköztárban, ugyanakkor elképzelhetőnek tartották a jegybanki kommunikáció némi módosulását a korábbiakhoz képest. A szigorító lépések a várakozások szerint jövőre kezdődhetnek majd a nem-konvencionális eszközök visszavételével. 

Emlékezetes, a monetáris tanács az előző ülésen sem változtatott a kondíciókon. A döntést a tanács ellenszavazat nélkül támogatta. A jegybanki alapkamat 2016. május 25. óta 0,90 százalékon áll.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 4,7 százalékra emelte az idei gazdasági növekedési várakozását, a 2019-es inflációs várakozását pedig 2,9 százalékra csökkentette – derül ki az MNB legfrissebb Inflációs jelentésének kedden közzétett fő számaiból. Az idei növekedést a szeptemberben előrejelzett 4,4 százalékról emelte 0,3 százalékponttal a jegybank, az idei inflációs prognózis 2,8 százalék maradt.

Jövőre a korábban várt 3,1 százalékkal szemben csak – 0,1 százalékpontos gyorsulással – 2,9 százalékos inflációt vár az MNB, változatlanul 3,5 százalékos GDP-növekedés mellett. Hozzátették, 2020-ban a szeptemberivel megegyezően, 3 százalékos inflációt és 3 százalékos gazdasági növekedést jeleznek előre, akárcsak 2021-re.

A Fed jövőre leállíthatja a kamatemelési ciklust

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője elmondta: előretekintve a jegybank két eszköz, a forintlikviditást nyújtó swapállomány és a kamatfolyosó optimális kombinációjával alakítja ki az inflációs cél fenntartható eléréséhez szükséges monetáris kondíciókat. A Monetáris Tanács 2018. év végéig ugyancsak kivezeti a monetáris politikai célú IRS-eszköz és jelzáloglevél-vásárlási programot. Annak érdekében, hogy a kkv-k hitelezése során is erősödjön a fix hitelezés részaránya, bevezetésre kerül a Növekedési Hitelprogram Fix (NHP fix), amelynek keretében kibocsátásra kerülő likviditást az MNB alapkamaton kamatozó preferenciális betéti konstrukcióval sterilizálja. Az NHP fix konstrukció 2019 elején indul 1000 milliárd forintos keretösszeggel. 

A monetáris kondíciók szigorítására a jövő év közepéig nem számít a Takarékbank, akkor is először a nem-konvencionális eszközök visszavonására kerülhet sor, egyrészt a forintlikviditást nyújtó swapállomány fokozatos szűkítésével, másrészt az egynapos kamatok (kamatfolyosó) lassú emelésével. Majd azt követheti az alapkamat lassú, fokozatos emelése, amely azonban 2020 közepéig változatlan maradhat. A tartósan laza hazai monetáris kondíciókat a nemzetközi környezet is támogathatja, mivel a Fed jövőre leállíthatja a kamatemelési ciklust, míg az EKB 2019 második felére várt kamatemelése későbbre tolódhat.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank szenior makrogazdasági elemzője kifejtette: a változatlan kamatok teljesen összhangban volt az előzetesen várttal. 
Közölte, kamat-előrejelzéseik változatlanok maradnak, mert azok lényegében összhangban van azzal a várakozásukkal, hogy 2019-ben nálunk is elindul a normalizáció folyamata a monetáris politikában, és a bankközi kamatok lassú emelkedő pályára kerülnek majd. A 3 hónapos BUBOR kamatláb 2019 végén várakozásuk szerint 0,85 százalékon áll majd, miközben az alapkamat vélhetően az év egészében változatlanul 0,9 százalékon marad. 

Pr7
Forrás: MNB/MTI/Takarékbank/Erste Bank

Partneroldalak