2019. február. 21. csütörtök - Eleonóra napja van
Banner
Banner
Banner
Masszív többlettel zárt a külkereskedelem tavaly

Masszív többlettel zárt a külkereskedelem tavaly

2018. február 9. 13:13

Az elmúlt évet 8,234 milliárd euró többlettel zárta a magyar külkereskedelem, ami 1,487 milliárd euróval kevesebb az előző évinél – jelentette pénteken első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A tavalyi év egészében a kivitel euróban 8,4, a behozatal 11,1 százalékkal emelkedett a 2016-os adatokkal összevetve.
Tavaly decemberben az export és az import euróban számolt értéke egyformán 2,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a havi exporttöbblet 12 millió euróval 502 millió euróra nőtt.

A jelentés hozzátette, tavaly decemberben kettővel kevesebb munkanap volt, mint egy évvel korábban. 2017-ben az export értéke meghaladta a százmilliárd eurót 100,774 milliárd euró volt 7,784 milliárd euróval több az egy évvel korábbinál, ami egy közepes hónap teljesítményével megegyező összeg. A 92,536 milliárd értékű tavalyi import 9,271 milliárd euróval volt nagyobb az előző évinél.

GRAFIKA KÜLKER MÉRLEG 2016 2017

2017 decemberében az export egész évben a legalacsonyabb, 7,461 milliárd euró volt, éppen úgy, mint a 6,959 milliárd euró havi import, amely csak 2 millióval maradt el az áprilisi értéktől. Az elmúlt év utolsó hónapjában a kivitel 77, a behozatal 76 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolította le Magyarország, tette hozzá a KSH.

A külkereskedelmi termékforgalom tavaly decemberi és egész éves részletes adatait március 2-án teszi közzé második becslése alapján a KSH.

Masszív többlet várható idén is

Az előzetes várakozásoknál kissé jobban alakult a decemberi számok, ami akár meglepőnek is mondható, hiszen a külkereskedelmi mérleg havi többletei – a belső kereslet élénkülésével párhuzamosan – már jó ideje alacsonyabbak az egy évvel korábbi azonos hónapban mért értékeknél – közölte Nyeste Orsolya, az Erste Bank közleményében.

A fogyasztás és a beruházások élénkülése folytatódik, emiatt az import bővülési üteme várhatóan ismét meghaladja majd az exportét.  Az Erste Bank elemzője szerint idén is folytatódhat a külkereskedelmi mérleg többletének lassú csökkenése, ami azonban még így is számottevő marad majd.

Szilágyi Levente
Forrás: Profit7/KSH

 

Partneroldalak