2019. december. 5. csütörtök - Vilma napja van
Banner
Banner
Banner
Megegyezés született az idei bérekről a SPAR-nál

Megegyezés született az idei bérekről a SPAR-nál

2019. január 11. 12:17

Megállapodott a 2019-es bérekről a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete. A megegyezés értelmében a vállalat munkavállalóinak jelentős része magasabb fizetést kap az idei évtől, valamint a vállalatnál érvényben lévő Kollektív Szerződés túlórára és munkaidőkeretre vonatkozó szabályai nem változnak.

Ismét eredményesen zárult a több mint 13 ezer munkavállalót foglalkoztató SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.-nél lezajlott bértárgyalás. A SPAR Magyarország a garantált bérminimum, illetve minimálbér jogszabályban rögzített emelésén túl is jelentős béremelést biztosít munkatársai számára, melyet továbbra is kiegészít saját hűségprogramjának juttatási elemeivel. A munkaerőpiac által leginkább kitett területeken, a legnagyobb létszámot kitevő áruházi munkakörökben, valamint a logisztikai központokban a kezdő alapbér minimum havi bruttó 220 ezer forint 2019. január 1-től – tájékoztatott a SPAR.

„A SPAR 2017-ben tízmilliárd forint értékű bérfejlesztést hajtott végre. Ez a szám 2018-ban elérte a kilencmilliárd forintot, 2019-ben pedig további 7,5 milliárd forinttal egészül ki. A bérfeszültség megelőzése érdekében a fizetések meghatározása során pedig most is törekedtünk arra, hogy az egyes vezetői szintekhez köthető bérek összecsúszását elkerüljük” – hangsúlyozta Maczelka Márk kommunikációs vezető.

Hűségprogram, készpénzes juttatás

Ugyan több más, hazánkban működő vállalatnál kivezették a készpénzes béren kívüli juttatást az adóterhek jelentős növekedése miatt, addig a SPAR ezen juttatás megtartása mellett döntött, amely a munkatársak versenyképes javadalmazását szolgálja. A SPAR mellett természetesen az érdekvédők is kiemelten kezelték a hosszabb ideje a vállalatnál dolgozók megbecsülését. A SPAR tehát idén is biztosítja a SPAR hűségprogramot két fontos változtatás életbe léptetésével.


A SPAR úgy döntött: megmarad a dolgozók 13. havi juttatása, és továbbra is él a dolgozói vásárlási kedvezmény       Fotó: MTI

Január 1-től a korábban minden munkavállaló számára elérhető, éves szinten nettó százezer forintos készpénzes juttatás éves szinten bruttó 120 ezer forintos készpénzes juttatásra módosul, amelyet havi szinten bruttó tízezer forint bérkiegészítés formájában fizetnek ki. A tavaly még választható SPAR Ajándékkártya helyét kizárólagosan a Szép-kártya veszi át, a juttatás mértéke pedig változatlan marad, – a SPAR-nál eltöltött évek számától függően éves szinten minimum negyven, maximum százezer forint – amivel a vállalat támogatni kívánja munkavállalói kikapcsolódását, feltöltődését. Emellett megmarad a dolgozók 13. havi juttatása is, valamint továbbra is él a dolgozói vásárlási kedvezmény, mely időszaktól függően 5-10 százalék kedvezmény elérését teszi lehetővé az egyes vásárlások alkalmával.

Növekvő dolgozói létszám és bérek

„A munkatársi létszámunk 2019-ben is tovább fog nőni, elsősorban az új beruházásaink miatt, illetve mert a SPAR céljai között szerepel a kiemelt területek leterheltségének csökkentése. Mindezek mellett továbbra is érvényben marad a Kollektív Szerződésünk túlórára és munkaidőkeretre vonatkozó rendelkezése, amely háromszáz órában maximalizálja az elrendelhető túlóra mennyiségét, és négy hónapban a munkaidőkeret mértékét. Ezen –a szakszervezetekkel egyetértésben – a vállalat nem kíván változtatni. Az elmúlt évben megtett intézkedések eredményeképpen a fluktuációs rátánk pedig egy év alatt további hat százalékponttal csökkent, mely így jelenleg mintegy 26 százalék” – emelte ki Maczelka Márk. Ez is bizonyítja, hogy a vállalat jelentős erőfeszítéseket tett munkavállalói megtartása érdekében, reagálva az aktuális munkaerőpiaci helyzetre.

A SPAR Magyarország folytatja a beruházásokat új áruházak építésével – és ezzel együtt új munkahelyek teremtésével – valamint a meglévő áruházak felújításával: az idei beruházási keret meghaladja a 26 milliárd forintot, melyet az osztrák családi tulajdonban lévő vállalat Magyarországon fektet be.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/SPAR Magyarország

Partneroldalak