2018. június. 20. szerda - Rafael napja van
Banner
Banner
Banner
Megjelennek a piacon a barátságos lakáshitelek

Megjelennek a piacon a barátságos lakáshitelek

2017. június 15. 11:57

Új minősítési rendszer lép életbe a jövőben a lakáshitelek piacán. Bár a fogyasztóbarát jelzőt csak a következő hónapokban kaphatják meg a megfelelő lakáshitelek, az egyik hazai pénzintézet legtöbb ilyen terméke a kondíciók szempontjából már most megfelel a kritériumoknak. 

Júniustól lehet pályázni a bankoknak a Magyar Nemzeti Bank Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel minősítésének megszerzésére. Az elbírálást követően a pályázati feltételeknek megfelelő lakáshitel termékekre használhatják majd a pénzintézetek a fogyasztóbarát jelzőt. Ezeknél a termékeknél a rögzített kamatperiódusnak legalább háromévesnek kell lennie, de akár a futamidő végéig is szólhat - ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezen időszak alatt a törlesztőrészlet nem változik. Szintén a minősítés elnyerésének feltétele, hogy a kamatfelár nem lépheti túl a 3,5 százalékpontot. Ennek értelmében például a háromves kamatperiódusú hiteleknél a kamatláb jelenleg nem lehet magasabb, mint 4,85 százalék, ötéves kamatperiódus esetén 5,71 százalék.

„A K&H elérhető lakáshitelei már most teljesítik a fogyasztóbarát hitelekkel szemben támasztott követelmények közül az ügyfelek számára legfontosabbakat: az idén folyósított 3-5 éves kamatperiódusú K&H-s lakáshitelek 97 százalékánál alacsonyabb volt a kamat, mint amit a fogyasztóbarát lakáshitelekre vonatkozó feltételek előírnak. A K&H eddig is és a jövőben is az egyik legversenyképesebb kamatlábat és THM-et alkalmazza a lakáshiteleinél” – mondta Rajna Gábor, a K&H lakossági értékesítés igazgatója.

Ráadásul a lakáshitel-igénylések kilencven százalékában a hitelbírálati idő is kevesebb volt, mint a pályázati kiírásban meghatározott 15 munkanap. Jelentős részüknél egy héten belül, öt nap alatt megtörtént a szükséges hitelbírálat, de az átlag is tíz napnál kevesebb. A gyors átfutási idő köszönhető a magasan kvalifikált, ügyfélközpontú hitelszakértők munkájának is. „Sok mutató esetében az idén kihelyezett lakáshiteleink döntő része már most viselhetné a fogyasztóbarát minősítést. A hiteligénylők számára egyébként pontosan ezek a feltételek, azaz a havi törlesztőrészletet meghatározó kamat és a hitelbírálati idő a döntő szempont” – hangsúlyozta a szakember.

Hosszú távon kiszámítható

„A több évig rögzített kamatperiódusú lakáshitelek nagy előnye, hogy törlesztőrészlet összege a rögzítés miatt nem változik akkor sem, ha a gazdasági helyzet megváltozása miatt esetlegesen magasabb lenne a kamatkörnyezet” - mondta Rajna Gábor. Amellett, hogy a K&H lakáshitelei már most is megfelelnek a fogyasztóbarát lakáshitel minősítés bizonyos feltételeinek, a bank beadja pályázatát a jegybankhoz, amelyben a következő hónapokban megjelenő lakáshiteleihez igényli ezt a minősítést.

 

Pr7

Forrás:  K&H

Partneroldalak