2019. február. 21. csütörtök - Eleonóra napja van
Banner
Banner
Banner
Megtiltotta a széfszolgáltatást az MNB egy széfes cégnek

Megtiltotta a széfszolgáltatást az MNB egy széfes cégnek

2018. március 13. 10:45

Az ügyfelek védelme érdekében ideiglenes intézkedésként, az ügyben folyó piacfelügyeleti eljárása lezárásáig megtiltotta a jegybank, hogy az ABB-Allrisk Biztonság és Biztosítás Zrt. az MNB engedélyéhez vagy bejelentéséhez kötött tevékenységet, így különösen letéti vagy széfszolgáltatást végezzen.

Piacfelügyeleti eljárást folytat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) annak megállapítására, hogy az ABB-Allrisk Biztonság és Biztosítás Zrt. (ABB-Allrisk) – Trezor Bank fantázianéven – végez/végzett-e üzletszerűen, a hitelintézeti törvény által szabályozott, s a jegybank engedélyéhez kötött letéti vagy széfszolgáltatási tevékenységet. Ennek keretében az MNB eddig többek között – az ABB-Allrisk szolnoki telephelyén – próbaügyletkötést végzett, helyszíni ellenőrzéseket tartott, illetve tanúkat hallgatott meg az ügy kapcsán.

A piacfelügyeleti eljárás során feltárt eddigi adatok alapján, az ügyfelek védelme érdekében az MNB végzésében ideiglenes intézkedésként, eljárásának lezárultáig megtiltotta, hogy az ABB-Allrisk a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéséhez kötött tevékenységet, így letéti vagy széfszolgáltatást folytasson. Az MNB emellett figyelmeztetést helyezett el honlapjának Figyelmeztetések menüpontjában, jelezve, hogy a társaság nem rendelkezik pénzügyi szolgáltatás nyújtására jogosító jegybanki engedéllyel vagy bejelentéssel.

Az MNB súlyosító körülményként értékelné, ha az ABB-Allrisk tiltó végzése ellenére esetlegesen folytatná e tevékenységét. Mostani intézkedésével párhuzamosan a jegybank a cégbíróságnál törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását is kezdeményezte.

Első az ügyfelek érdeke

Emlékezetes, az MNB legutóbb 2017. december 13-án közzétett sajtóközleményében tájékoztatta a nyilvánosságot arról, hogy határozatot hozott és közel 200 millió forint bírságot szabott ki a fővárosi Széfbank Kft. és a „Hársfa Gold” Szolgáltató Kft. társaságokkal szemben engedély nélküli széfszolgáltatás miatt. Az ilyen jellegű jogosulatlan tevékenység során azért sérülhet (akár súlyos mértékben) az ügyfelek érdeke, mert az engedély nélküli szolgáltatóknál hiányozhatnak a tevékenységhez szükséges megfelelő személyi, tárgyi, informatikai, tőke és likviditási feltételek, illetve azok megléte nem ellenőrizhető.

Az MNB végzése semmilyen formában nem érinti az ABB-Allrisk által rendelkezésre bocsátott széfben elhelyezett értékek visszaszolgáltatási kötelezettségét. A jegybank piacfelügyeleti eljárását határozattal zárja majd le, amelynek eredményét honlapján nyilvánosan közzéteszi.

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/Magyar Nemzeti Bank

Partneroldalak