2019. március. 22. péntek - Beáta napja van
Banner
Banner
Banner
Megúszhatja a hivatali sorban állást - ezt tudja az e-kártya

Megúszhatja a hivatali sorban állást - ezt tudja az e-kártya

2015. december 16. 14:21

Januártól vezetik be az elektronikus személyi igazolványt Magyarországon, ezért nem árt felkészülni mire is használhatjuk majd. Alkalmas lesz például TAJ- és adókártyának is, de a schengeni övezeten belül útlevélként is használható. Lesznek azonban olyan funkciói is, amivel a közigazgatási ügyintézés gyorsul fel.

Az új elektronikus személyi igazolvány egy beépített elektronikus tároló elemet, chipet fog tartalmazni, amelyen a tulajdonos személyi adatai, illetve az állampolgár döntésétől függően az ujjlenyomata, az elektronikus aláírás létrehozásához szükséges adatok, a társadalombiztosítási- és az adóazonosító jele fog szerepelni. A chipnek köszönhetően egyszerűbb, hatékonyabb és gyorsabb lesz a közigazgatási ügyintézés, mindamellett, hogy a hagyományos személyi igazolványhoz képest magasabb biztonsági fokon lesz megvalósítható a személyazonosítás is.

Az e-azonosítás funkciónak köszönhetően egyrészt lehetővé válik a chipen elektronikusan tárolt adatok automatikus kiolvasása, ami megkönnyíti majd az elektronikus űrlapok kitöltését, gyorsítva ezzel az ügyintézést. Az új személyi továbbá tartalmazni fog egy egyedi azonosítót is, amellyel egyértelműen meghatározható lesz az okmány felhasználására való jogosultság is. Az állampolgár kérésének megfelelően a kártya rendelkezhet továbbá e-aláírás funkcióval is, amelynek köszönhetően a személyes aláírással hitelesített iratokhoz hasonló teljes bizonyító erejű magánokiratok is készíthetőek lesznek elektronikus úton. Mindez lényegesen hozzájárul majd a gyors, hatékony és kényelmes közigazgatási ügyintézés elterjedéséhez.


Litvániában így néz ki az e-kártya, ott 2009 óta van ilyen

Az új igazolvány továbbá, szintén az állampolgár kérésére, tartalmazhat ujjlenyomatot is, amely így az útlevél biztonsági szintjére emelné a személyi igazolványt. Az új dokumentum a hagyományos személyi igazolványhoz hasonlóan ugyanúgy használható lesz majd a schengeni övezeten belüli utazásokra, ugyanakkor az ujjlenyomatos azonosításnak köszönhetően az utazási jogot magasabb technikai és biztonsági szinten valósítaná meg, valamint lényegesen felgyorsítaná az utas-azonosítást is.

Az új személyi igazolványhoz hasonló elektronikus kártyát használnak már többek között Belgiumban, Bulgáriában, Hollandiában, Németországban, Olaszországban, Portugáliában és Spanyolországban is. A magyar e-kártya januártól fokozatosan kerül bevezetésre, kiváltása nem lesz kötelező.

 

Forrás: Pr7/MC

Partneroldalak