2019. június. 27. csütörtök - László napja van
Banner
Banner
Banner
Mélyponton az euróövezeti feldolgozóipar

Mélyponton az euróövezeti feldolgozóipar

2018. december 3. 15:33

Tovább lassult az euróövezet feldolgozóiparának teljesítménye novemberben. 

Az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport hétfőn közölt végleges adatai szerint az euróövezeti feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 51,8 pontra, több mint kétéves mélypontra csökkent novemberben az előző havi 52,0 pontról. A végleges szám kissé kedvezőbb az előzetesen közölt 51,5 pontnál. 

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Bár az eurózóna feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe már a 65. egymást követő hónapban állt 50 pont fölött novemberben, értéke 2016 augusztusa óta nem volt ilyen alacsony.

Romlott az üzleti bizalom

Elsősorban a tőkejavak szektora teljesített gyengén, a termelés és a rendelések állománya is csökkent. A külkereskedelem már harmadik hónapja esett vissza, miközben a költségnyomások erősek maradtak. Ezzel ellentétben a fogyasztási javak termelői stabil növekedést könyvelhettek el.
Az üzleti bizalom az utóbbi hat év leggyengébb szintjének közelében maradt, mivel a kereskedelmi feszültségek és az autógyártás jövőbeni teljesítménye miatti aggodalmak, valamint a politikai fejlemények egyaránt rontották a hangulatot.

A négy legnagyobb euróövezeti gazdaság feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexének értéke volt a legalacsonyabb. Olaszország feldolgozóipara már a második egymást követő hónapban zsugorodott, a BMI 48,6 pontra, 47 havi mélypontra csúszott le. Franciaország 50,8 ponttal 26 havi, Németország pedig 51,8 ponttal 31 havi mélypontot tudhat maga mögött. Spanyolország feldolgozóiparának teljesítménye kissé javult, 52,6 ponttal három havi csúcsra emelkedett.

Fokozódó kockázatkerülés

Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza a felmérés megállapításait kommentálva rámutatott: a novemberi BMI-adatok jól mutatják, hogy milyen nagy mértékben váltak nehezebbé a feldolgozóipar körülményei, jelezve, hogy a termelés lefelé húzhatja az euróövezet gazdaságát a negyedik negyedévben.

A sötétebb kilátások a kereskedelmi háborúkhoz és vámokhoz, valamint a politikai bizonytalanságok felerősödéséhez köthetők, ami a kockázatkerülés fokozódását és a kiadások csökkentését eredményezték. Azoknak a reményeknek, hogy a jelenlegi konjunkturális nehézségek rövid távúak lehetnek, ellentmond a termelők borúlátása, miszerint a következő hónapokban tovább gyengül a kereslet. A háztartások visszafoghatják kiadásaikat, ha nem növekszik a foglalkoztatottság, ami további lefelé mutató kockázatokat jelent a kilátásokra – állapította meg Chris Williamson.

Pr7
Forrás: MTI

Partneroldalak