2019. augusztus. 22. csütörtök - Menyhért napja van
Banner
Banner
Banner
Mérleghintázik az alapkamatokkal az olajár

Mérleghintázik az alapkamatokkal az olajár

2015. január 13. 10:34

Tovább csökkenti az inflációt, ezért a kamatcsökkentés folytatására késztetheti a Magyar Nemzeti Bankot az energiahordozó árának drasztikus visszaesése. Egyes elemzők szerint a jelenlegi 2,1 százalékos szintről akár 1,5-re is csökkenhet a magyar irányadó kamatláb. Eközben az Egyesült Államokban ennek ellenkezőjére, kamatemelésre készülnek a gyorsuló növekedés miatt. A Fed egyik vezető tisztségviselője szerint bár az olajár ott is csökkenti az inflációt, 2015 közepére megérik a helyzet a kamatemelésre.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői az olajárzuhanás várható közép- és kelet-európai inflációs következményeiről összeállított, hétfőn ismertetett tanulmányukban úgy vélekedtek, hogy az MNB továbbra is inkább a megfontoltság felé hajlik.

A ház szerint erre vall, hogy a monetáris tanács következetesen kamattartásra voksolt az elmúlt hónapokban, jóllehet legkésőbb a decemberi inflációs jelentés már okot adhatott volna arra, hogy az MNB visszatérjen az enyhítésre hajló monetáris alapállásra.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint azonban valószínűleg már elégséges lenne a további kamatcsökkentések fontolóra vételéhez a külső és a belső feltételek egy olyan kombinációja, amelyben a magyarországi infláció a vártnál is alacsonyabbra süllyed, az euróövezeti jegybank (EKB) szuverén kötvényeket is érintő mennyiségi enyhítésbe kezd, és a forintárfolyam stabilizálódik.

A cég szerint az idei év első felében ennek alapján a további enyhítés felé hajlanak az esélyek. Ezt támasztja alá a Morgan Stanley közgazdászai szerint az is, hogy az MNB decemberi inflációs jelentésének egyik alternatív forgatókönyve éppen a tartósan alacsony energiahordozó-árakra összpontosított, és e forgatókönyv azzal számolt, hogy az inflációs célt lazább monetáris politikával is el lehet érni.

Infláció vs. Alapkamat

A kamat és az infláció különbségéből számítjuk a reálkamatot, vagyis hogy a pénzromlás figyelembevétele mellett mennyivel ér többet a vagyon. Csökkenő infláció és állandó kamatok mellett reálértéken többet fizetünk vissza az adósságot finanszírozó befektetőknek, míg a gyorsuló pénzromlás képes felemészteni a kamatok által ígért vagyongyarapodást. A központi bankok a piaci környezet változásaira reagálva szabályozzák az alapkamatot, hogy a gazdaság igényeinek megfelelően próbálja terelni a befektetéseket a reálgazdaság és a megtakarítások között.  

A ház londoni elemzőinek modellszámításai szerint a közép-európai EU-gazdaságokban minden 10 százaléknyi olajárcsökkenés 0,1-0,3 százalékpontot farag le az éves inflációból. Az átlagon belül - a inflációs kosáron belüli eltérő súlyozások miatt - Csehországban a legkisebb, Romániában és Magyarországon a legnagyobb ez a hatás a régióban.

A Morgan Stanley elemzőinek számításai szerint a nyersolaj határidős piaci árfolyama 30 százalékkal zuhant a térségi gazdaságok helyi valutáiban számolva október óta, és ennek figyelembevételével "meglehetősen elavultnak tűnnek" már a legutóbbi inflációs előrejelzések is, különösen Lengyelországban és Csehországban, és kisebb mértékben Magyarországon.

Az MNB monetáris enyhítési ciklusának idei felújítását más nagy londoni házak most már alapeseti előrejelzéseikben jósolják, elsősorban az olajárak zuhanása és az ebből eredő deflációs kockázat miatt.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzőstábja erről összeállított, jelentősen felülvizsgált új prognózisában közölte: várakozása szerint az irányadó Brent olajtípus hordónkénti átlagára 2015 egészében 55 dollár, ezen belül januárban mindössze 50 dollár lesz.

A JP Morgan londoni elemzői szerint a térségben a magyar fogyasztói árindexet érinti a legnagyobb mértékben az alacsony olajár, elsősorban azért, mert a magyar inflációs kosárban magasabb a súlya a motorüzemanyagoknak.

A ház minden körülményt - így az euróövezetből importált dezinflációs tényezőket, valamint a hazai gazdaságban változatlanul érvényesülő negatív kibocsátási rést is – figyelembe véve összesen 0,50 százalékpontos jegybanki kamatcsökkentést vár az idén Magyarországon, márciusi kezdettel.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays közgazdászai a jelenlegi inflációs környezetben ennél is nagyobb mértékű, 0,60 százalékpontos MNB-kamatcsökkentésre - vagyis 1,50 százalékig süllyedő alapkamatra - számítanak az idén.

Amerikában kamatemelést várnak

Az amerikai gazdaság továbbra is növekszik, és ez valószínűleg olyan helyzetbe hozza a Fedet, hogy emelhesse az alapkamatot 2015 közepére - mondta hétfői beszédben Dennis Lockhart, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve atlantai ágának elnöke.

Dennis Lockhart szerint lendületesen nő az amerikai gazdaság, a válságból való kilábalás "előrehaladott állapotban" van. Várakozásai szerint a gazdasági növekedés folytatódik 2015-ben, tovább csökken a munkanélküliség, és egy idő után az inflációs is növekedni kezd.


Dennis Lockhart, a Fed atlantai ágának vezetője. 

Az atlantai elnök szerint 2014-ben jobban javult a munkaerőpiac helyzete, mint bármely másik évben a 2009-es gazdasági válság óta. Egy évtizede nem jött létre annyi munkahely, mint tavaly, és a fogyasztók körében is növekszik a vásárlási hajlandóság.

A gazdasági növekedést fenyegető veszélyek az Egyesült Államokon kívül találhatók, a világgazdaság gyenge teljesítménye és az olajárak összeomlása bonyolítja a Fed dolgát - mondta Dennis Lockhart. Az olajárak csökkenése miatt "komoly bizonytalanság" van, hogy a Fed elfogadható időn belül el tudja-e érni évi 2 százalékos inflációs célszámát.

Dennis Lockhart a Fed tisztviselők "centrista" csoportjához tartozik, de a Fed néhány vezetője ennél óvatosabb szeretne lenni. Múlt héten nyilatkozott Narayana Kocherlakota és Charles Evans is, ők mindketten 2016-ra halasztanák a kamatemelést, mert még túl magasnak tartják a munkanélküliséget.

 

Forrás: Pr7/MTI

Partneroldalak