2019. május. 26. - Fülöp napja van
Banner
Banner
Banner
Minden feltétel adott a hiánycél eléréséhez

Minden feltétel adott a hiánycél eléréséhez

2018. december 7. 11:17

Az adócsökkentésre épülő gazdaságpolitika mellett is hónapról-hónapra növekedő adóbevételek a költségvetés stabilitását eredményezik. A különféle gazdaság- és társadalompolitikai célok megvalósítása így továbbra is biztosított. A várhatóan jóval négy százalék felett alakuló növekedés mellett a 2,4 százalékos uniós módszertan szerinti államháztartási hiánycél tartható – tájékoztatott a Pénzügyminisztérium.

A kormány adócsökkentésre és béremelésre épülő gazdaságpolitikája számos területen igazolja eredményességét. Folyamatosan nő a foglalkoztatottak száma, miközben töretlenül emelkednek a reálbérek. Az adókedvezmények nyomán még több pénz marad a gyermeket nevelő családoknál, ami érdemben hozzájárul a fogyasztás bővüléséhez – közölte a Pénzügyminisztérium.

A tárca kifejtette, a költségvetés által biztosított hazai és megelőlegezett uniós fejlesztési források felhasználása a vállalkozások támogatásán keresztül pedig az ország gazdasági helyzetének javítását célozza. Mindezek együttes hatásaként 2018 harmadik negyedévében kiemelkedő mértékű, 5,2 százalékos GDP-bővülést láthattunk.

A fentiek nyomán 2018 novemberéig általános forgalmi adóból 343,6 milliárd, személyi jövedelemadóból 235,4 milliárd, nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból 247,3 milliárd, míg jövedéki adóból 81,3 milliárd forinttal több bevétel folyt be, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Novemberben sok pénzt utalt az unió

Miután novemberben jelentős, 102,2 milliárd forint uniós bevétel érkezett, már 574,6 milliárd forintra emelkedtek a Brüsszeltől hazánknak megtérített összegek. Ezzel párhuzamosan a költségvetés eddig 1737,4 milliárd forintot fizetett ki a kedvezményezettek részére. A gazdaság teljesítménye a tavalyi év után idén is lehetővé tette nyugdíjprémium kifizetését több mint 2,5 millió nyugdíjasnak és nyugdíjszerű ellátásban részesülőnek, ami 41,2 milliárd forintos kiadást jelentett. Ezen túlmenően folytatódott a hazai forrásból megvalósuló fejlesztések – mint például a közúthálózat felújítása, a Modern Városok Program  – finanszírozása.

A 2018. januártól-novemberig terjedő időszakban az államháztartás központi alrendszerének hiánya 1842,4 milliárd forint volt. Ezen belül a központi költségvetés hiánya 1856,1 milliárd forintot tett ki. Az elkülönített állami pénzalapok 39,8 milliárd forintos többletet értek el, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 26,1 milliárd forintos deficittel zártak. Idén novemberben a központi alrendszer 164,3 milliárd forintos hiányt mutatott.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/Pénzügyminisztérium

Partneroldalak