2020. május. 29. péntek - Magdolna napja van
Banner
Banner
Banner
Minél több vállalkozás profitáljon a turizmus bővüléséből!

Minél több vállalkozás profitáljon a turizmus bővüléséből!

2014. február 21. 15:19

Gazdaságpolitikai cél, hogy a növekvő turizmusba minél több hazai vállalkozás kapcsolódjon be szolgáltatásával - hangsúlyozta Szatmáry Kristóf, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke, az Idegenvezetői Világnap alkalmából rendezett kamarai konferencián. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára szerint rekordévet hagy maga mögött Magyarország és Budapest turizmusa 2013-ban.

A BKIK, az idegenvezetőkkel közösen, 2014-ben ismét megrendezi az Idegenvezetői Világnap rendezvénysorozatot február 21. és 23. között Budapesten. A konferencián  Szatmáry Kristóf elmondta: az ágazat teljesítményének bővülése mögött a belföldi turizmus fejlesztésére indított programok eredményei húzódnak meg, Budapesten pedig még a beutazók számának az emelkedése is hozzájárult a növekedéshez.

A főváros turisztikai eredményeivel kapcsolatban az államtitkár kiemelte, hogy tavaly a külföldi vendégéjszakák 60 százaléka Budapesten realizálódott, miközben az összes szálláshely 15 százaléka található itt. A külföldiektől származó szállásbevétel 70 százaléka, mintegy 70 milliárd forint Budapesthez kötődik.

A budapesti szálláshelyeken tavaly 3,3 millió vendég szállt meg, az előző évhez képest 7 százalékos növekedést regisztráltak.A budapesti szálláshelyek jövedelmezősége tavaly 4 százalékkal javult úgy, hogy ugyanebben az időszakban Prágában 1 százalék alatti mértékben nőtt a mutató, Bécsben pedig romlott. Ennek ellenére abszolút értékben Budapest turisztikai teljesítménye még elmarad a versenytársaikétól, de van még tartalék a továbbfejlődéshez - jelentette ki az államtitkár.

Szatmáry Kristóf szerint Budapest szépségét, kulturális örökségét a világ most kezdi felfedezni, ugyanakkor sokat kell tenni azért, hogy a meglévő tartalékokkal élni is lehessen. A teendők között említette az államtitkár, hogy meg kell nézni hogyan lehet Budapesten bővíteni a konferenciaturizmust, az egészségturizmust. Szükség van a közterületek megújulására is, amelyek turisztikai látványosságként is funkcionálhatnak majd, például a Várbazár vagy a Kossuth tér.

A turizmusban közvetlenül több mint 100 ezer munkavállaló van, és becslések szerint a fővárosban több tízezer vállalkozás működik ezen a területen - hangsúlyozta az államtitkár. 

Forrás: MTI

Partneroldalak