2019. szeptember. 23. hétfõ - Tekla napja van
Banner
Banner
Banner
Munkahelyteremtésre megy az uniós források 60 százaléka

Munkahelyteremtésre megy az uniós források 60 százaléka

2014. február 20. 10:31

Varga Mihály szerint a forint árfolyamának változása nem fog nagyobb hatást gyakorolni a költségvetésre, mert van annyi tartalék a büdzsében. Ugyanakkor a gyengébb forint kedvező hatással lehet a kivitelre. A nemzetgazdasági miniszter szerint a következő hétéves uniós költségvetési időszak forrásainak 60 százalékát munkahelyteremtésre szánja a kormány. 

A forint gyengülése okozhat többletkiadást a költségvetésnek, hiszen az idei büdzsét 296 forintos euróárfolyammal tervezték, de ez valószínűleg nem jelent olyan mértékű változást, amit ne lehetne fedezni a tervezett 220 milliárd forintos tartalékból.

A miniszter a forint gyengülésének két okáról beszélt, az egyik az ukrajnai politikai események, a másik az amerikai pénzcsapok elzárása. Arra számít, hogy Ukrajnában a helyzet hamarosan rendeződik.

Varga Mihály ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a gyengébb forint kedvező hatással lehet a kivitelre. Szavai szerint a költségvetésre sem egyirányú a hatása, hiszen miközben növeli a külszolgálattal kapcsolatos kiadásokat, a bevételeket is növeli például az, hogy az uniós támogatások forintértéke emelkedik a magasabb euróárfolyam miatt.

Munkahelyteremtésre fordítják a 2014-2020-as európai költségvetési ciklusban Magyarországra érkező támogatások 60 százalékát – jelentette be a szerdai kormányülést követően a nemzetgazdasági miniszter a Fidesz-KDNP salgótarjáni kampánynyitó rendezvényén. 

Magyarország gazdaságfejlesztésre 2900, területfejlesztésre 1200 milliárd forint uniós forrást használhat fel – tette hozzá Varga Mihály.

A miniszter a 400-450 fős hallgatóságnak elmondta: a kormány az elmúlt négy évben kiszabadította az országot az adósságcsapdából, előtörlesztette az IMF-hitelt, és úgy vállalta át az önkormányzatok adósságát, hogy eközben három százalék alá szorította a költségvetési hiányt és jelentős eredményeket ért el a foglalkoztatásban.

A miniszter bejelentette: ahogy Csehországban elérte az ötmilliót a foglalkoztatottak száma, Magyarország is ezt célozza meg.

A salgótarjáni kampánynyitón Becsó Zsolt (Fidesz) közölte: a kelet-nógrádi térségben a választás tétje az, hogy a terület három-négy év alatt a fejlődő központi régióhoz kerül, vagy végleg leszakad. Megjegyezte: az elmúlt négy évben 60 milliárd forint fejlesztés történt ebben a térségben, és ha a Fidesz-KDNP folytathatja a kormányzást, akkor a fejlődés a Pétervására, Ózd és a felvidéki Fülek és Rimaszombat számára is új lehetőségeket nyithat.

 

Forrás: Pr7/MTI

Partneroldalak