2018. június. 20. szerda - Rafael napja van
Banner
Banner
Banner
Nagy teher a beiskolázás, de évről évre nő az állami támogatás

Nagy teher a beiskolázás, de évről évre nő az állami támogatás

2017. szeptember 12. 16:28

Még úgy is komoly költséget jelent egy gyermek beiskolázása, hogy az állam idén 1,1 millió diák számára biztosította ingyen tankönyveket.  A háztartások ötöde kölcsönből fedezi a tanévkezdetet.

Közel minden második szülő ötvenezer forint feletti összeget fordít gyermeke beiskolázására – derült ki a Provident Pénzügyi Zrt. több mint 500 ügyfele – elsősorban általános- és középiskolás gyermekkel rendelkező családok – körében végzett kutatásból. A szülők 14 százaléka 40-50 ezer, 15 százaléka 30-40 ezer, szintén 14 százaléka 20-30 ezer forint közötti összegből gazdálkodik. A válaszadók 7 százaléka viszont kevesebb mint húszezer forintból oldja meg a beiskolázást. A korábbi évekhez hasonlóan idén is a ruházat és az iskolai eszközök jelentik a legnagyobb kiadást ebben az időszakban.

Idén tovább bővült azoknak a diákoknak a köre, akik ingyenesen kapnak tankönyvet: a megkérdezettek hatvan százaléka nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem kellett erre költeniük, 17 százalékuk maximum ötezer forintot ad ki ilyesmire, és csupán nyolc százalékuk fizet húszezer forint feletti összeget.

Az iskolakezdéssel járó költségek próba elé állítják a családok pénztárcáját: a felmérésben résztvevők 31 százaléka ebben az időszakban a havi bevételének 15-30 százalékát, míg minden negyedik válaszadó bevételének több, mint felét költi gyermekei beiskolázására. Ezt felismerve egyre több – az idén már minden második – szülő időben felkészült a tanévkezdéssel kapcsolatos többletkiadásokra, és előre félretette a szükséges összeget, miközben 2016-ban csak a válaszadók 41 százaléka vélekedett hasonlóan. A családok 12 százalékaa családtagoktól kap anyagi segítséget, 19 százalékuk pedig pénzintézettől vesz fel kölcsönt erre a célra. A szülők 14 százaléka csak a legszükségesebb eszközöket vásárolja meg.

Év közben is vannak iskolai kiadások

Nem csak a tanévkezdésnél, de az év során is felmerülnek nagyobb, iskolával kapcsolatos kiadások. A Provident kutatásában résztvevők szerint az osztálypénz, a gyermekek kirándulásának és étkeztetésének költsége jelentik a legnagyobb kiadást az év folyamán. A kötelező iskolai képzésen túl a megkérdezett szülők sportfoglalkozásokra, szakkörökre, nyelvtanfolyamokra, táborokra, illetve kulturális programokra költenek. A válaszadók 23 százaléka több mint 50 ezer forintot szán éves szinten fakultatív képzésekre és programokra.


Félretesznek a családok a ballagással, szalagavatóval kapcsolatos kiadásaikra                                  Fotó: MTI

A ballagási és szalagavatóval kapcsolatos kiadások tekintetében is előrelátóbbak lettek a magyar családok. Idén a megkérdezettek 73 százaléka nyilatkozott úgy, hogy előre félreteszi a szükséges összeget, ami 10 százalékos növekményt jelent 2016-hoz képest. Ezekre a költségekre a háztartások 11 százaléka családtagtól, 9 százaléka pedig pénzintézettől kér segítséget.

 

középiskolás gyermekeket nevelő szülők 69 százaléka tervezi, hogy gyermeke valamilyen felsőfokú intézményben tanul tovább majd. A résztvevők 14 százaléka előre félretette a szükséges összeget, 9 százalékuk pedig elegendő forrással rendelkezik a képzéssel járó kiadások biztosítására. A szülők ötöde úgy gondolja, külső segítséget kell majd igénybe venniük: 4 százalék családtagtól kér kölcsön, 8 százalék hitelintézethez fordul kölcsönért, 6 százalék pedig a diákhitelt választaná. Minden tizedik fiatal előreláthatóan dolgozni fog az egyetem mellett.

Egyre nő az állami támogatás

Folyamatosan fejleszti az állam a köznevelési rendszert. Ennek eredményeként 1,1 millió diák jutott idén ingyenesen tankönyvekhez, ami az államnak összesen 13 milliárd forintjába került, azaz ennyivel csökkentették a családok beiskolázási költségeit. Továbbá folytatódik az újgenerációs taneszközök, tankönyvek fejlesztése is: 2018 és 2020 között a speciális nevelési igényű gyerekeknek szóló tankönyveket és a nemzetiségi oktatást segítő tankönyveket, valamint a tankönyvekhez tartozó, a tanárok által az osztálytermekben is elérhető digitális tartalmakat kívánják fejleszteni.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/Provident/MTI

Partneroldalak