2018. június. 20. szerda - Rafael napja van
Banner
Banner
Banner
Nagyobb forgalom, gyorsabb növekedés

Nagyobb forgalom, gyorsabb növekedés

2017. augusztus 10. 14:39

Tíz százalékkal nőtt az idei első félévben a Continental technológiai vállalat forgalma, amely emiatt megemelte a folyó üzleti évre vonatkozó forgalmi előrejelzését.

„A támogatott, automatizált, valamint a hálózatba kapcsolt és hatékony vezetéshez innovatív technológiákat gyártó üzletünk ismét gyorsabban növekedett, mint a globális piac a személygépkocsik és kishaszongépjárművek esetében. Így a forgalomra vonatkozó kilátásaink szerint az árbevételünk konszern szinten 500 millió euróval nagyobb lesz a tervezettnél, és a 44 milliárd eurót is meghaladhatja”- mondta Elmar Degenhart, a Continental igazgatóságának elnöke az első hat hónap üzleti mutatószámainak prezentációja során.

Ugyanebben az időszakban az Automotive Group beérkező megbízásainak értéke összesen több mint 19,5 milliárd euróra nőtt.

„A gumiabroncsokat gyártó divíziónk és a ContiTech is növelni tudta forgalmát, mely együttesen több mint kilenc százalékkal nőtt. Ehhez hozzájárult a márciustól a ContiTechhez csatlakozó Hornschuch csoport is. Eredményoldalon, ahogy azt várni lehetett, mindkét divízióban nőttek a kiadások is, köszönhetően a jelentősen megnövekedett nyersanyagköltségeknek, amelyek a féléves eredményeket tekintve 300 millió euróval terhelték a Rubber Groupot- számolt be Degenhart a Rubber Group féléves eredményeiről.

Leginkább a természetes és szintetikus kaucsuk esetében tapasztalható árnövekedés - Degenhart szerint - a második félév során csökkenni fog. A technológiai vállalat összességében mintegy 450 millió euróra becsüli a terheket az év végére, ami ötvenillió euróval kevesebb, mint az év elején prognosztizált összeg.

„Megerősítjük az eredményre vonatkozó kilátásainkat és örülünk, ha a forgalmi előrejelzést az autóipar növekedési dinamikája alapján növelni tudjuk. Bízunk benne, hogy a második félévben a Rubber Group eredményjáruléka az előző év azonos időszakában elért összeghez képest ismét magasabb lesz”- tette hozzá Degenhart, aki továbbra is kihívással telinek látja a piaci területet. „A piaci történéseket érezhetően formálja a gazdasági és politikai bizonytalanság. Azonban az elmúlt években fejlesztettük gyorsaságunkat és rugalmasságunkat, ami most a javunkra válik” – fogalmazott.

Erős növekedés

A pénzügyi igazgató, Wolfgang Schäfer a jelentős forgalomnövekedés és a vállalat pénzügyi helyzete láttán, elégedetten nyilatkozott: „Az erős növekedés mellett figyelembe kell vennünk a megnövekedett befektetési kiadásokat is”, magyarázta Schäfer az állóeszközök és szoftverek területén megnövekedett befektetéseket. Ez az összeg 2017 első félévében 26 százalékkal, 1,16 milliárd euróra nőtt. Az előző év azonos időszakának 4,6 százalékával összevetve ez 5,3 százalékos befektetési aránynak felel meg.

Az akvizíciók előtti Free Cashflow 531 millió euróra rúgott az első hat hónap után, ami 510 millió euróval alul múlja az előző évi értéket. „A visszaesés okai a következők: fejlesztés és termelés kapacitásának bővítéséhez szükséges megnövekedett befektetések, valamint az erős növekedéssel együtt járó forgótőke bővítése. Az előző év azonos időszakával összevetve 300 millió eurós növekedés tapasztalható a forgótőkében. Ehhez jöttek még a jótállási esetek miatti kifizetések, melyek összege több mint 120 millió euró, de már 2016-ban visszafizették” - fejtette ki Schäfer. Az éves kilátásokat figyelembe véve a következőket tette hozzá: „A folyó üzleti évre vonatkozóan továbbra is kétmilliárd euró összegű akvizíciók előtti Free Cashflowra számítunk.”

Az előző év azonos időszakával összevetve 2017 első félévében a kutatás-fejlesztési ráfordítás 9,5 százalékkal nőtt. A növekedés közel azonos volt a százalékos forgalomnövekedéssel. Konszern forgalomra vonatkoztatva a kutatás-fejlesztési ráfordítás az előző év azonos időszakával összevetve továbbra is 7,2 százalék.

Az első félév végén a Continental konszern nettó adósságállománya 3,47 milliárd euró értékű volt. Az idei első negyedévéhez viszonyítva a növekedés oka főleg a 2016-os üzleti évre vonatkozó több mint 850 millió eurót kitevő osztalékkifizetés volt, mely 2017 májusában történt meg. Tavaly év végéhez képest a nettó adósságállomány 671 millió euróval növekedett. Az eladósodás mértéke, a Gearing Ratio 2017 június végén 22,8 százalékra csökkent (az előző év hasonló időszakával összevetve: 25,8%). A sajáttőke-arány 41 százalék körül alakul. 2017. június 30-án a Continental 4,9 milliárd euró feletti likviditási tartalékkal rendelkezett, ebből 1,8 milliárd euró likvid tőke és 3,1 milliárd euró engedélyezett, de fel nem használt hitelkeret volt.

Tízezerrel több alkalmazott

Az idei év második negyedévének végén a konszern 230 ezer munkavállalót foglalkoztatott, mely nagyjából tízezer fővel több, mint 2016 végén. Az Automotive Group termelési és kutatás-fejlesztési részlegén nőtt leginkább a munkavállalók száma. Összességében 4700 munkavállalóval nőtt a számuk. A termelési kapacitások és forgalmazási csatornák további bővítésének köszönhetően, valamint a Hornschuch csoport megvásárlásával a Rubber Group munkavállalóinak létszáma több mint 5600 fővel nőtt. Az előző évi beszámoló kiadásának dátuma óta a konszern munkavállalóinak száma összesen több mint 15 600 fővel nőtt.

Az Automotive Group az év első hat hónapjában 13,4 milliárd eurós forgalmat ért el. A korrigált EBIT-árrés 8,4 százalék volt. Az előző év azonos időszakával összevetve: forgalom 12,2 milliárd euró, a korrigált EBIT-árrés 8,0 százalék.

 

Pr7

Forrás: Continental

Partneroldalak