2019. január. 20. - Sebestyén napja van
Banner
Banner
Banner
Ne számítsunk olcsóbb benzinre az idén

Ne számítsunk olcsóbb benzinre az idén

2018. január 12. 15:26

Hetven dollár közelébe, három éves csúcsra emelkedett a Brent típusú kőolaj hordónkénti jegyzése. Elemzők szerint kockázatok tarkítják az olajpiac idei kilátásait, az előrejelzések 60-70 dollár között szóródnak, de geopolitikai feszültségek esetén az árak ennél is magasabbra ugorhatnak. A gyengélkedő dollár tompíthatja az emelkedést, a magyar autósok azonban nem számolhatnak a jelenleginél olcsóbb üzemanyagra a közeljövőben.

Keresleti és kínálati okai is vannak a mostani kőolajár-emelkedésének. A kínálati okok között a világgazdaság fellendülése miatt emelkedő globális kereslet áll. A Világbank legutóbbi jelentésében már 3,1 százalékos növekedéssel számolt 2017-re. Eközben az amerikai kőolajtartalékok is folyamatosan mérséklődtek, amelyek tovább fűtik a spekulációt.

Az áremelkedést elsősorban kínálati tényezők befolyásolják. Ennek egyik előzménye, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tizenegy tagállama még 2016 végén állapodott meg a kitermelés 1,8 millió hordós csökkentéséről.

December elején döntöttek arról, hogy a kvótát 2018 év végéig kiterjesztik. A szervezeten kívüli legnagyobb termelők, így Oroszország is, további napi 600 ezer hordós csökkentéssel csatlakoztak a vállaláshoz.

D_MTZ20110706023

A megállapodás sikerében sokan kételkedtek, hiszen korábban nem volt arra példa, hogy valamennyi tag betartja vállalását. Ráadásul az öt legnagyobb kitermelő, a „törékeny ötökként” ismert Irán, Venezuela, Nigéria, Irán és Szaúd-Arábia komoly politikai és gazdasági problémákkal küzd. Az OPEC kitermelés harmadát adó Szaúd-Arábia népszerűtlen reformokra és adóemelésekre kényszerült a csökkenő olajbevételei miatt.

Növekvő geopolitikai kockázatok

Az áremelkedés mögötti másik, talán még fontosabb tényező a geopoltikai kockázatok növekedése – mondta Pletscher Tamás, az Erste elemzője. Azzal hogy sikeres lett az OPEC termelést korlátozó politikája és eltűnt a felesleg a piacról, úgy lettek egyre érzékenyebbek a piacok ezekre a kockázatokra – tette hozzá az elemző.

Amennyiben valamilyen váratlan politikai vagy gazdasági esemény történik az öt vezető kitermelő országban, Irán, Venezuela, Nigéria, Líbia vagy Szaúd-Arábia valamelyikében, akkor az tovább hajthatja felfelé az árakat.

A Citigroup elemzése szerint az öt nagy kitermelő államban történő negatív hír, akár napi három millió hordónyi kitermelés csökkenést is magával hozhat.

A nagy kérdés, hogy a nem OPEC tagállamok miként reagálnak a most kialakult helyzetre és növelik-e a kitermelésüket. Az alacsony olajárak 2015 és 2016 között recesszióba süllyesztették Oroszországot, így a mostani 70 dollár felé tartó árakkal Moszkva elégedett lehet. A Citigroup szerint nem várható, hogy felrúgják a megállapodást.

A világpiaci folyamatokat még érdemben befolyásolhatja, hogy mit lépnek az amerikai palaolajkitermelők. A kőolajárak 2014-ben kezdődő meredek zuhanása mögött, amikor 90 dollárral 30 dollárig zuhantak a jegyzések, nem kis szerepet játszottak az amerikai kitermelők, amelyek rugalmasan tudtak reagálni a piaci helyzetre.

Ahogy az árak a 30-40 dolláros, önköltség alatti tartományba süllyedtek, úgy fújtak visszavonulót a palaolajkitermelők. Az amerikai bankház előrejelzése szerint ezek a piaci szereplők az idén széles sávban, napi 0,6 és 1,2 millió hordó között bővíthetik termelésüket.

A holtankoljak.hu weboldal szerint mind a hossztávú, mind a rövidtávú előrejelzések szerint is stabilabb olajárakra számíthatunk 2018-ban. Elemzők 2018-ban 60-65 dollár közötti várják átlagosan a Brent olaj árát.

A Reuters ezer elemzőt kérdezett, a becslések 60-70 dollár között szóródtak. A geopolitikai feszültségek esetén az árak felszökhetnek 80 dollárra is, áll a Citigroup elemzésében.

Magyar szabályozás

A végső üzemanyagárakban nem az olaj világpiaci ára, hanem a finomított termékárak dollárban nyilvántartott jegyzésárai az irányadók. A jegyzést a dollár-forint árfolyama is befolyásolja és nem kis mértékben a jövedéki adók, hiszen a benzin árában alig 40 százalékot tesz ki a termelői ár, a többi adó.

A NAV negyedévente teszi közzé az üzemanyagok jövedéki adójának meghatározásához szükséges Brent kőolajfajta átlagárárát, mivel 2016 nyara óta ehhez kötik az adótartalom alakulását.

A változások minden negyedév első napjától érvényesek. Ha a kőolaj hordónkénti ára 50 dollár fölé kerül, az adó a 95-ös ólmozatlan benzinnél literenként 120 forint lesz, viszont ha 50 dollár alá esik, akkor a gázolajnál 10 forinttal, a benzinnél pedig 5 forinttal drágább lesz.

Az üzemanyagárak szabályozásának magyar vonatkozásairól részletesen augusztusban írtunk.

Cikkünket itt olvashatják.

Szilágyi Levente

Partneroldalak