2019. március. 25. hétfõ - Irén napja van
Banner
Banner
Banner
Negyven százalékkal nőtt az ipari termelés 2010 óta

Negyven százalékkal nőtt az ipari termelés 2010 óta

2018. március 14. 15:15

Jól halad Magyarország újraiparosítása, a kedvező gazdasági környezetnek és a kormányzati támogatásoknak köszönhetően 2010 óta mintegy 40 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye.

Januárban 6,9 százalékkal nőtt az ipari termelés Magyarországon – hozta nyilvánosságra a KSH.

A növekedés a közelmúltban megvalósított kapacitásbővítő beruházásoknak köszönhetően a következő időszakban is folytatódhat – mondta Varga Mihály a Központi Statisztikai Hivatal adataira reagálva. A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: jól halad Magyarország újraiparosítása, a kedvező gazdasági környezetnek és a kormányzati támogatásoknak köszönhetően 2010 óta mintegy 40 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye. Hangsúlyozta: az ágazat bővülése széles bázison nyugszik, a feldolgozóipar 13 alágából 11-ben növekedést mértek, így például a gumi-, a fém-, a gyógyszer- és faiparban kétszámjegyű bővülést regisztráltak.

Varga Mihály szólt arról, hogy az elkövetkező időszakra nézve is kedvezőek a kilátások, köszönhetően a feldolgozóipari beruházások tavalyi évi növekedésének, illetve az elmúlt időszakban bejelentett, főként a járműiparhoz kapcsolódó fejlesztéseknek. Az ipari termelés felfutását szintén segítik a kormány által indított Nagyvállalati Beruházási Támogatás és a Beszállítói Fejlesztési Program, ahogyan a további beruházások ösztönzésén keresztül a 9 százalékra csökkentett társasági adó is – részletezte a miniszter.

Emellett a hatéves bérmegállapodás termelésösztönző hatása is arra késztetheti a vállalkozásokat, hogy nyissanak a magasabb fokon automatizált és digitalizált technológiák irányába, amely a hatékonyság növelése mellett a munkaerőpiaci kihívásokat is enyhíti – tette hozzá a tárcavezető.

Pr7

Forrás: KSH/Nemzetgazdasági Minisztérium

Partneroldalak