2020. augusztus. 6. csütörtök - Berta napja van
Banner
Banner
Banner
Nem változtatott az alapkamaton a jegybank

Nem változtatott az alapkamaton a jegybank

2019. január 29. 14:59

Nem változtatott az alapkamat 0,90 százalékos szintjén keddi ülésén a monetáris tanács, és a kamatfolyosó sem változott – közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Maradt az alapkamat és a kamatfolyosó is változatlan maradt – tájékoztatott a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A szigorító lépések – az elemzői várakozások szerint – tavasszal kezdődhetnek majd a nem-konvencionális eszközök visszavételével. A monetáris tanács az előző ülésen sem változtatott a kondíciókon.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője közölte, az MNB Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 0,90 százalékon hagyta az alapkamatot, valamint -0,15 százalékon az egynapos betéti rátát. A Monetáris Tanács decemberi közleményében már jelezte, hogy a következő hónapokban az adószűrt maginfláció alakulása befolyásolhatja a monetáris politikát, mivel az üzemanyagárak hektikus változásai miatt a fő fogyasztói árindex kevésbé képes megragadni az inflációs tendenciákat.

Adószűrt maginfláció

Míg az utóbbi decemberben 2,7 százalékra süllyedt, az adószűrt maginfláció 2,9 százalékra emelkedett. Mivel az adószűrt maginfláció így már a következő hónapokban elérheti a 3 százalékos inflációs célt, a monetáris kondíciók normalizálódása hamarosan elkezdődhet, erre utalt az MNB alelnöke is a közelmúltban – fogalmazott Suppan.

Mint mondta, a laza monetáris kondíciók visszavonása a forintlikviditást nyújtó devizaswap állomány szűkítésével kezdődhet, amiről márciusban születhet döntés a MT legutóbbi közleménye szerint, ami egyúttal az új inflációs jelentés publikálásának időpontja is. Így már márciusban csökkenthet a devizaswap jelenlegi 1987 milliárd forintos állománya, várakozásunk szerint 200-250 milliárd forint értékben. Ezt követően kerülhet sor a kamatfolyosó – egynapos betéti és hitelkamatláb – emelésére, aminek mértéke 10-15 bázispont lehet.

A monetáris kondíciók normalizálódása azonban várhatóan lassú és fokozatos lehet, mivel az inflációs folyamatok nem indokolnak gyorsabb ütemű szigorítást. Az alapkamat emelésére pedig csak akkor számítunk, amikor a kamatfolyosó szimmetrikussá válik az alapkamat körül, ami várakozásunk szerint a jövő év második-harmadik negyedévében teljesülhet.

Az elemző emlékeztetett: a Monetáris Tanács legutóbbi közleménye hangsúlyozta azt is, hogy az EKB politikája kevésbé fogja befolyásolni a lépéseket, ugyanis az európai gazdasági lassulás miatt az EKB idénre várt kamatemelése kiárazódott, sőt, a piacok újabb nem konvencionális lazításra is számítanak. Ugyancsak kiárazódtak a Fed idénre várt kamatemelései.

Szűkülhetnek a felárak

A piaci kamatszinteket ugyanakkor számos tényező nyomás alatt tarthatja, így a megtakarítások hiteleket jóval felülmúló növekedése, a beérkező uniós források miatt az államháztartás csökkenő finanszírozási igénye, valamint ez utóbbival összefüggően a vállalatok betétállományának meredek növekedése. A hazai gazdaság gyorsan csökkenő sérülékenysége, valamint a kockázati megítélés várható további javulása miatt pedig szűkülhetnek a felárak. Mindezek hatására a kamatszintek a határidős kamatlábaknak jóval lassabb ütemben emelkedhetnek – szögezte le Suppan Gergely.

Mint ismeretes, a döntést a tanács ellenszavazat nélkül támogatta. A jegybanki alapkamat 2016. május 25. óta 0,90 százalékon áll.

Pr7
Forrás: MTI/Takarékbank

Partneroldalak