2018. október. 19. péntek - Nándor napja van
Banner
Banner
Banner
Nemzetgazdasági érdek a szakképzés fejlesztése

Nemzetgazdasági érdek a szakképzés fejlesztése

2017. november 13. 12:06

A szakképzés további fejlesztése elengedhetetlen feltétele Magyarország hosszú távon is sikeres gazdasági fejlődésének - mondta Varga Mihály a WorldSkills Abu Dhabi 2017. versenyen részt vett magyar csapat fogadásán.

Elengedhetetlen feltétele a magyar gazdaság hosszú távú sikeres fejlődésének a piaci igényeket figyelembe vevő duális szakképzés kialakítása - fogalmazott Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, a kormány az idei esztendőben nemcsak folytatta a szakképzés korábban megkezdett átalakítását és tartalmi megújítását, hanem kiemelt figyelmet fordít a felnőttképzésre, ezen belül a vállalati továbbképzési rendszerek felfuttatására is.

A tárcavezető közölte: Magyarország az elmúlt években figyelemre méltó pályát futott be, világvezető vállalatok bővítik nálunk termelésüket, hozzák hazánkba tudás- és kutatás-fejlesztési központjaikat. Egyre több magyar vállalat és vállalkozás ér el nemzetközi sikereket, tud megfelelni a legmagasabb követelményeknek is.

Kiemelte, a piaci szereplők, az Európai Bizottság és más nemzetközi szervezetek mellett már a hitelminősítők is megerősítik, hogy gazdaságunk jó úton jár. Ezt jól bizonyítja, hogy a Fitch Ratings az eddigi stabilról pozitívra módosította a magyar adósosztályzat kilátását. A magyar gazdaság alapjai erősek, a növekedés fenntartható pályán van, így minden adott ahhoz, hogy jövőre a befektetési kategórián belül is feljebb lépjen Magyarország - tette hozzá.

A fogyasztás felfutása segíti a gazdaságot

A miniszter a hatéves bérmegállapodásról szólva elmondta, a következő hat évben a reálbérek akár negyven százalékkal is növekedhetnek hazánkban, ami a fogyasztás felfutásával tovább segítheti a magyar gazdaság erősödését. A WorldSkills-en résztvevő 57 ország között 19 versenyszámban indult 20 magyar versenyző, a fiatalok egy bronzérem mellett 9 versenyszámban kiválósági érmet szereztek.


Parragh László szerint a felnőtt szakképzést a piaci keresletnek megfelelően kell kialakítani               Fotó: MTI

Parragh László a magyar csapat szereplését értékelve elmondta, a versenyzők eredményei egészséges gazdasági szerkezetet jeleznek, mert a jövőt képviselő szakmákban, illetve a hagyományos területeken egyaránt sikereket arattak. Az MKIK elnöke  szólt arról, hogy a magyar közgondolkodásban egyre elfogadottabb a duális szakképzés, ugyanakkor szerinte a középfokú szakképzés és a felsőoktatás között lévő merev korlátokat le kell bontani, és a felnőtt szakképzést is a piaci keresletnek megfelelően kell kialakítani.

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/Nemzetgazdasági Minisztérium/MTI

Partneroldalak