2019. június. 27. csütörtök - László napja van
Banner
Banner
Banner
Nőtt a behozatal, csökkent a kivitel

Nőtt a behozatal, csökkent a kivitel

2018. július 10. 13:13

Májusban az export euróban számított értéke nem változott éves összehasonlításban, az importé 2,9 százalékkal nőtt – közölte a KSH.

A külkereskedelmi többlet májuban 577 millió euró (185 milliárd forint) volt, 245 millió euróval csökkent, az export euróban számított értéke pedig gyakorlatilag nem változott éves összehasonlításban, az importé 2,9 százalékkal nőtt – jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

A forgalom alakulását befolyásolta, hogy 2018 májusában egy munkanappal kevesebb volt, mint egy évvel korábban. A kivitel értéke 9,1 milliárd eurót (2857 milliárd forintot), a behozatalé 8,5 milliárd eurót (2673 milliárd forintot) tett ki. A kivitel 81 százalékát, a behozatal 77 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolította Magyarország.

Az év első öt hónapjában az export 4,0 az import 5,9 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához viszonyítva, az exporttöbblet 571 millió euróval alacsonyabb, 3,201 milliárd eurót tett ki.

Lassú csökkenés

Nyeste Orsolya, az Erste Bank szenior makrogazdasági elemzője elmondta: a mérleg többlete 577 millió euró volt, ami elmaradt a várttól. Az elkövetkező hónapokban a havi szintű külkereskedelmi mérleg többletek további lassú csökkenését várják.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kifejtette: a várakozásokat alulmúlva, 577 millió euróra csökkent a külkereskedelmi mérleg többlete májusban az egy évvel ezelőtti 822 millió euróról. Az ipari termelés lassulásával összhangban gyakorlatilag stagnált az export euróértéke, amit az okozott, hogy idén májusban egy munkanappal kevesebb volt, míg az import euróértéke ennél gyorsabban, 2,9 százalékkal emelkedett, ami igen robusztus belső keresletre utal.

Az első négy hónapban az export euróértéke négy, az importé 5,9 százalékkal nőtt, így 571 millió euróval 3201 millió euróra csökkent a külkereskedelmi többlet. Az év egészében arra számítunk, hogy a külkereskedelmi többlet mintegy 710 millió euróval  7,37 milliárd euróra mérséklődik a tavalyi 8,08 milliárd euróról, így összességében enyhén rontja a GDP növekedését, de kisebb mértékben, mint a tavalyi évben, így a GDP növekedési üteme 4,6 százalra gyorsulhat, de nem zárható ki még ennél dinamikusabb növekedés sem.

Erősöső forint

A robusztus belső kereslet, az élénkülő fogyasztás és dinamikusan növekvő beruházások importnövelő hatását ellensúlyozhatta a viszonylag kedvező európai konjunktúra, valamint újabb exportkapacitások folyamatos üzembe helyezése, ezzel szemben az olajárak emelkedése ronthatja a cserearányokat.

Suppan hangsúlyozta: a tartósan magas külkereskedelmi többletnek köszönhetően a folyó fizetési mérleg és a külső finanszírozási képesség is tartósan többletet mutathat, ami hozzájárul a külső adósságok és így a külső sérülékenység meredek csökkenéséhez. Jövőre pedig a hazai gazdaság nettó külső hitelezővé válhat. Ezek a folyamatok pedig a forintnak tartós támaszt adnak, így az év második felében a forint erősödésére számít a jelenlegi, fundamentumokkal nem alátámasztható szintekről.

Pr7
Forrás: KSH/Erste Bank/Takarékbank

Partneroldalak