2019. március. 22. péntek - Beáta napja van
Banner
Banner
Banner
Növekedési pályán az eurózóna is

Növekedési pályán az eurózóna is

2014. február 14. 14:46

A vártnál jobb adatokat hozott a tavalyi utolsó negyedév az eurózónában, a legnagyobb gazdasági súllyal rendelkező tagországok növekedési pályára álltak. Emellett egyre biztatóbb jelei vannak annak is, hogy a bajba került perifériák kezdenek hasznot húzni a többiek gyarapodásából. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor az igen kedvező külső gazdasági környezetet teremt a magyar gazdaság idei fejlődéséhez is. 

 

Az eurózóna egésze 0,3 százalékos növekedést produkált a tavalyi utolsó negyedévben, a megelőző három hónapban feljegyzett 0,1 százalékos fejlődést követően. A német 0,4, a francia gazdaság pedig 0,3 százalékkal gyarapodott a tavalyi utolsó negyedévben, ami szintén felülmúlta az elemzői várakozásokat. Nem is beszélve a hollandokról, akiknél 0,7 százalékos bruttó hazai termék (GDP) növekedést jegyeztek fel. Az olaszok az elemzői elvárásoknak megfelelő 0,1 százalékos bővülést mutatták fel, a spanyolok pedig 0,3 százalékos pluszban voltak. 

Az elemzők szerint az adatok több szempontból is biztatóak, Egyrészt ez volt a harmadik negyedév, amikor az eurózóna növekedést jelzett, viszont 2011 első negyedéve óta először fordult elő, hogy a közös valutaövezet öt legnagyobb gazdasága növekedési pályán volt. Ugyanakkor a portugálok 0,5 százalékos, az elemzőket is meglepő gyarapodása is jelezte, hogy szűkül a perifériákat a magtól elválasztó szakadék. Vagyis lassan beigazolódnak azok az elemzői jóslatok, amelyek szerint az európai gazdasági nagyhatalmaknak számító északi államok fejlődése fokozatosan kihúzza a délieket is a válságövezetből. 

A pozitív jelek közé tartozik az is, hogy nőtt a 28 tagállamból álló Európai Unió (EU) áruforgalmi külkereskedelmi többlete 2013 decemberében 2013 novemberéhez képest. Decemberben 8,2 milliárd euró volt a külkereskedelmi többlet, novemberben 3,1 milliárd euró - tette közzé előzetes számításait az Eurostat, az EU statisztikai hivatala. Ugyanebben az időszakban a 17 tagállamból álló eurózónában 13,9 milliárd euróra csökkent a külkereskedelmi többlet a korábbi 17 milliárd euróról. 2013 egészében az EU külkereskedelmi többlete 49,9 milliárd euró volt, 2012-ben még 115 milliárd eurós hiányt mutatott a külkereskedelmi mérleg. Az eurózónában 2013-ban új éves csúcsra, 153,8 milliárd euróra emelkedett a többlet a 2012-es 79,7 milliárd eurós többlet után. 2013 első tizenegy hónapjában (amelyekről már végleges adatok vannak) 14 százalékkal csökkent az EU-ba szánt japán import, 13 százalékkal a brazil és 12 százalékkal a svájci. Ez alatt az idő alatt 28 százalékkal nőtt az EU svájci exportja, 6 százalékkal a dél-koreai exportja, de 7 százalékkal csökkent az Indiába irányzott kivitel.

Tavaly január és november között Németország (185,5 milliárd euró), Hollandia (50,6 milliárd euró), és Írország (34,6 milliárd euró) halmozta fel a legnagyobb külkereskedelmi többletet, és Nagy-Britanniában (78,6 milliárd euró), Franciaországban (69,9 milliárd euró) és Görögországban (17,9 milliárd euró) volt a legnagyobb a külkereskedelmi áruforgalom hiánya.

Magyarországnál 2013 első tizenegy hónapjában 6,1 milliárd volt a külkereskedelmi többlet, 75,6 milliárd euró volt az áruexport és 69,5 milliárd euró az áruimport. Az utóbbi két mutatónál 1 százalékos növekedés volt 2012 azonos időszakához képest.

 

Forrás: Pr7/MTI

 

Partneroldalak