2019. február. 21. csütörtök - Eleonóra napja van
Banner
Banner
Banner
Növelni kell a halfogyasztást 2023-ig

Növelni kell a halfogyasztást 2023-ig

2018. február 9. 15:25

A belföldi halfogyasztás 20 százalékos növelését szeretné elérni 2023-ig a „Kapj rá” elnevezésű halfogyasztást népszerűsítő kampánnyal az Agrármarketing Centrum. 

A „Kapj rá” elnevezésű halfogyasztást népszerűsítő kampány a Magyar halgazdálkodási operatív program (Mahop) keretében valósul meg 800 millió forint uniós forrásból – mondta Végvárné Henter Lilla, az Agrármarketing Centrum (AMC) szóvivője a Sirha Nemzetközi Élelmiszeripari és Horeca szakkiállításon.

Hozzátette: a kampány a Magyar halgazdálkodási operatív program (Mahop) keretében valósul meg 800 millió forint uniós forrásból. Ezt az összeget 2023 végéig kell elkölteni. A halfogyasztás népszerűsítését az AMC, valamint a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) közösen végzi. Az idéi évben a kampányra várhatóan mintegy 350 millió forintot költenek.

A szóvivő kiemelte: az Európai Unióban évente és fejenként mintegy 20 kilogramm halat fogyasztanak átlagosan, Magyarországon ez mindössze hat kilogramm. Van tehát fejlődési lehetőség, ezért a magyar embereket kiállításokon, fesztiválokon, látványkonyhákban, előadásokon és különféle médiumok segítségével szeretnék ösztönözni arra, hogy minél több halat egyenek.

Lévai Ferenc, a Mahal szóvivője – az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója – arról beszélt, hogy a múlt évben az előzetes adatok szerint a tógazdaságokban mintegy 19-20 ezer tonna halat termeltek, míg az intenzív telepeken további mintegy 4-4,5 ezer tonnát. Magyarországon pontyból termelnek a legtöbbet, ez a halfajta adja a tógazdasági termelés 75-80 százalékát. Az intenzív termelésben fordított az arány: ott 80 százalék az afrikai harcsa, és itt termelnek még tokféléket és pisztrángot is.

A termelés minősége az utóbbi években sokat javult, ezt segíti a Földművelésügyi Minisztérium (FM) által bevezetett Minőségi magyar hal tanúsító védjegy is. A hal forgalmi adójának (áfa) 27-ről 5 százalékra mérséklése is kedvező hatású az értékesítésre, ettől az intézkedéstől azt várják, hogy egy év alatt legalább tíz százalékkal fellendíti a halfogyasztást.

A magyar halgazdaságok éves árbevétele mintegy 13 milliárd forint átlagosan, de 2017-ben legalább 1 milliárd forinttal több lehetett, mert jelentősen megnőtt halexport: a szokásos 3 ezer tonna helyett 5,0-5,5 ezer tonnát tett ki.

Pr7

Forrás: MTI

Partneroldalak