2019. március. 24. - Gábor napja van
Banner
Banner
Banner
Növelte hitelezési aktivitását a Takarék Csoport

Növelte hitelezési aktivitását a Takarék Csoport

2018. március 13. 16:34

Összesen 410 milliárd forintnyi új hitelt folyósított tavaly a Takarék Csoport, csaknem 90 milliárd forinttal többet, mint 2016-ban. A mérlegfőösszege alapján negyedik legnagyobb hazai bankcsoport jelentős bővülést ért el mind a lakossági, mind a vállalkozói hitelkihelyezésekben, miközben az utóbbi évtized legjelentősebb hitelintézeti átalakulását hajtja végre. A csoport intenzíven részt vett az állami gazdaságélénkítő programokban is.

Jelentős mértékben járult hozzá a hazai háztartások finanszírozásában tavaly bekövetkezett fordulathoz a ma már egymillió magánszemélyt kiszolgáló, országszerte több mint ezer fiókot működtető Takarék Csoport. A bankcsoport 2017-ben folyamatosan a piaci részesedése felett vett részt a lakosság jelzálog-finanszírozásában: tavaly mintegy hetvenmilliárd forintot folyósított, amely 28 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A lakossági jelzáloghitelezési aktivitás növekedésében komoly szerepet játszott a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), emellé ugyanis az igénylők többsége lakáscélú hitelt is felvett. Tavaly minden ötödik, csok által támogatott új lakást vagy családi házat a Takarék Csoport közvetítésével vásárolta meg az új tulajdonos. Az elmúlt két évben már több mint 12 ezer csok-kérelemre szerződött a bankcsoport, együttesen mintegy 37 milliárd forint értékben, átlagosan hárommillió forint összegben. Az igénylések növekedését a kormány által tavaly ősszel módosított kedvezőbb csok-feltételek mellett a lakáspiac dinamikus felfutása is segítette. Ez utóbbihoz a Takarék Csoport azzal is hozzájárult, hogy projektfinanszírozási üzletágán keresztül tavaly több mint 1300 lakás megépítését tette lehetővé.

Hitelintézeti átalakulás

A fogyasztási hitelek terén ugyancsak számottevően előrelépett a Takarék Csoport: 2017-ben mintegy 17 milliárd forintra növelte új kihelyezéseit, ami 15 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi értéknél. 

A vállalati szegmensben is jelentős bővülést mutatnak az adatok: a Takarék Csoport az elmúlt évben összesen 275 milliárd forint értékben folyósított új hiteleket – ez a 11 százalékos növekedés meghaladta a hazai bankszektor piaci átlagát. A Takarék Csoport által üzemeltetett 420 MFB Pont a tavalyi év végéig már 291 milliárd forintnyi igényt fogadott be és 56 milliárd forint új hitelt folyósított, ebből tavaly nagyjából ötvenmilliárdot.


A Takarék Csoport tavaly 420 MFB Pontot üzemeltetett                                                              Fotó: MTI

A hitelkihelyezések számottevő növekedésének jelentőségét növeli, hogy eközben a Takarék Csoport az utóbbi évtized legjelentősebb hitelintézeti átalakulását hajtja végre. Ennek során az elmúlt év végére az addigi, több mint félszáz takarékszövetkezetből 12 regionális központú, tőkeerős, stabil és hatékonyan működő szövetkezeti hitelintézet jött létre.

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Takarék Csoport

Partneroldalak