2021. december. 5. - Vilma napja van
Banner
Banner
Banner
Otthon melege program: érkeznek a támogatási okiratok

Otthon melege program: érkeznek a támogatási okiratok

2019. január 24. 13:54

Március elejéig minden pályázó megkapja az Otthon melege program háztartásigép-csere alprogramjának támogatási okiratait – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkára. 

A háztartási gépek csereprogramjának támogatási okiratai márciusig megérkeznek – közölte Weingartner Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fenntarthatóságért felelős államtitkára. Mint mondta, az okiratokat húszezer pályázó már megkapta, közülük hatezren meg is vásárolták az új készüléket, további húszezer értesítést pedig hamarosan elküldenek az érintetteknek. A következő egy-másfél hónap során egyszerre további húsz-húszezer pályázatot bírálnak el, a vásárlói igényekre a kereskedők így jobban fel tudnak készülni – tette hozzá.

Az államtitkár megjegyezte, hogy minden régióból a pályázók számarányának megfelelően, egyenletesen bírálják el a kérelmeket, tehát egy térség sem élvez elsőbbséget a többivel szemben. Az új háztartási készülékek a támogatási okirat bemutatásával, a pályázati összeggel csökkentett áron vásárolhatók meg. A pályázóknak ezen kívül más teendőjük nincs, az elszámolás a kereskedők feladata. A vásárlásra 150 nap áll rendelkezésre, ennek meghosszabbítására nincs lehetőség – emelte ki Weingartner Balázs.

Mint ismeretes, a háztartásigép-csere alprogram novemberben zárult. A  támogatásért a vártnál többen, 119 ezren jelentkeztek, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter ezért a meghirdetett kétmilliárd forintról ötmilliárd forintra emelte a pályázati keretet.

Weingartner Balázs hangsúlyozta, hogy a program 25 millió kilogramm szén-dioxid kibocsátását előzheti meg, az energiahatékony gépeknek köszönhetően pedig összesen csaknem egymilliárd forintnyi rezsiköltséget takaríthatnak meg a kedvezményezettek. Közölte egyúttal, hogy a lakossági igényekhez igazodva újabb energiahatékonysági pályázatok lehetőségét is vizsgálják, így a fűtési szezon végeztével, várhatóan márciusban-áprilisban új kiírások jelenhetnek meg.

Pr7
Forrás: MTI

Partneroldalak