2018. december. 11. kedd - Árpád napja van
Banner
Banner
Banner
Sikeres munkaerő-piaci együttműködés Délkelet-Európában

Sikeres munkaerő-piaci együttműködés Délkelet-Európában

2017. november 8. 15:03

Felgyorsult a munkahelyteremtés üteme Magyarországon, így ma már egyre többen tudnak a közfoglalkoztatásból átlépni a versenyszektorba.

Folyamatosan nő a foglalkoztatás, emelkednek a bérek és csökken a munkanélküliség a 2010-es kormányváltás óta, a munkahelyteremtésben pedig egyre nagyobb szerepet játszik a hazai versenyszektor – mondta Simon Attila István a Délkelet-Európai Foglalkoztatási Szolgálatok Társulása (CPESSEC) 10 éves, jubileumi konferenciáján. A helyettes államtitkár hozzátette, a tartósan munkanélküliek munkaerő-piaci integrációjának elősegítése és a térség európai uniós csatlakozás előtt álló országainak taggá válási törekvéseinek támogatása a 2017-es magyar elnökség fő céljai.

A magyar gazdaság növekedési pályára állásának eredménye, hogy felgyorsult a munkahelyteremtés üteme Magyarországon, így ma már egyre többen tudnak a közfoglalkoztatásból átlépni a versenyszektorba – hangsúlyozta előadásában a helyettes államtitkár. Mint mondta, az új munkajogi szabályozási rendszer kidolgozása, a munkaerő mobilitásának ösztönzése, a munkahelyteremtő támogatások átalakítása, a szakképzési rendszer modernizációja mind-mind hozzájárultak a magyar foglalkoztatáspolitika sikeréhez.

Erősödő kereslet

A munkaerő-tartalékok aktivizálására, képzésére, illetve átképzésére kell az elkövetkezendő időszakban még nagyobb hangsúlyt fektetni, hogy az erősödő keresletet a magyar munkaerőpiac ki tudja elégíteni – tette hozzá. A társulás keretében lehetőség kínálkozik a kölcsönös tanulásra és tudásmegosztásra a foglalkoztatáspolitika területén, ami a távlati célok tekintetében, ami hazánk esetében a teljes foglalkoztatottság elérése, érdemi előrelépést eredményezhet – emelte ki Simon Attila István.

 

A foglalkoztatáspolitika a közös nevező

A CPESSEC nemzetközi szervezetnek Magyarország 2013-tól tagja. A Törökországot, Romániát, Bulgáriát és a volt Jugoszlávia utódállamait magában foglaló szervezet több tagjával – többek között Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Macedónia, Montenegró, Szerbia és Románia – korábban kétoldalú együttműködési megállapodást is kötött hazánk a foglalkoztatáspolitikai célok közös elérése érdekében. A szervezet elnöke 2017-ben Magyarország, a Törökországtól átvett stafétát 2018. január elsejével Szerbiának adjuk tovább.

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/Nemzetgazdasági Minisztérium

Partneroldalak