2019. május. 26. - Fülöp napja van
Banner
Banner
Banner
Stabil alapokon a magyar magánegészségügy

Stabil alapokon a magyar magánegészségügy

2018. október 11. 10:34

Több kutatás kimutatta a közelmúltban, hogy a lakosság egyre nagyobb arányban fordul az magánegészségügyi szolgáltatókhoz. E vállalkozások száma nem nőtt, ám árbevételük gyarapodott.

A fekvő-és járóbeteg-ellátást, fogorvosi és egyéb kiegészítő egészségügyi szolgáltatásokat nyújtó hazai cégek száma 2013 óta, több más ágazathoz hasonlóan lassú csökkenést mutat, ugyanakkor egy 2016-ban bekövetkezett megtorpanást leszámítva, bevételeik szépen növekedtek – közölte az Opten céginformációs szolgáltató, amely megvizsgálta magyar magánegészségügy gazdasági és cégadatait.

Kiderült, a jelenleg 474 milliárdos magán-egészségügyi szektor teljesítménye, természetesen még mindig csak töredéke az állami egészségügyi rendszerre költött összegeknek, ráadásul e bevétel részben szintén a magyar költségvetésből érkezik, különböző TB finanszírozások formájában. A tendencia azt mutatja, hogy 2016-2017-ben egyre több pénz áramlott a magánszolgáltatókhoz.

Fejlesztések uniós pénzekből

Az uniós pályázati támogatásokból a szektor szintén kivette a részét. A vizsgált időszakban több mint húszmilliárd forintot nyertek el az ilyen profilú vállalkozások hazánkban. Ezeket a fejlesztési pénzeket jórészt diagnosztikai berendezésekre és a hozzájuk kapcsolódó infrastrukturális fejlesztésekre fordították. 

Ezzel párhuzamosan pedig az itt dolgozó orvosok, ápolók és egyéb személyzet létszáma is évről-évre bővül 2014 óta. Jelenleg több mint 45 ezren dolgoznak a szektorban. Jól látható tehát, hogy a külföldi munkalehetőségek mellett a magánszolgáltatók is elszívó hatást gyakorolnak az állami intézményekben dolgozó szakemberekre.

A többség stabil vállalkozás

A piaci szereplők stabilitását mutatja a cégfluktuációs index (CFI) vizsgálata. A mért értékek szinte alig változtak a vizsgált időszakban és jóval az országos átlag alatt maradtak, ami azt jelenti, hogy a szereplők többsége stabil több éve a piacon működő vállalkozás.   

A végrehajtások számának 2013 óta tartó csökkenése tavaly drasztikus növekedésbe csapott át, ami azt mutatja, hogy a fizetési fegyelemmel akadt gondja néhány piaci szereplőnek. Ugyanakkor a felszámolási eljárások számának alakulása a CFI mellett a piac tisztulását jelzi.
A hazai magán-egészségügyben tevékenykedő vállalkozások jövőjét, az állami ellátórendszer állapota, a TB finanszírozás esetleges változásai és a gyarapodó magánbefektetői kör határozza meg – fogalmazott Hantos Zoltán, Opten céginformációs szolgáltató projektmenedzsere.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/Opten

Partneroldalak