2022. május. 28. szombat - Emil, Csanád napja van
Banner
Banner
Banner
Száz kisvállalkozás juthat támogatáshoz

Száz kisvállalkozás juthat támogatáshoz

2017. február 27. 9:25

Tizennégy milliárd forintos összeggel indulnak a kis-és középvállalkozások ( kkv) versenyképességének javítását célzó programok a járműgyártás és az ipari digitalizáció területén. Egy projekt megvalósítására legfeljebb 2 milliárd jut, és abból legfeljebb 200 milliót használhat fel a nagyvállalat, a többi a kkv-k fejlesztését szolgálja.

Idén három projekt indulhat el a járműgyártás és az ipari digitalizáció területén az összesen 14 milliárd forintos beszállítói programban – nyilatkozta a Világgazdaságnak Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Mint mondta, a kormány célja, hogy hazai és nemzetközi nagyvállalatok, valamint hazai kis- és középvállalatok együttműködése révén a kkv-k versenyképessége javuljon. Ehhez a beszállítói program keretében olyan nagy cégek jelentkezését várják, amelyek jelentős számú beszállítóval rendelkeznek, és vállalják ennek a támogatásnak a segítségével a beszállítóik fejlesztését.

Kiemelte, nem hagyományos értelemben vett pályázatról van szó, hiszen itt a jelentkező nagyvállalatoknak a támogatási kérelmükben meg kell jelölniük a bevonni kívánt beszállítóikat és azt is, hogy milyen területeken és hogyan kívánják azok fejlődését elősegíteni. Egy projekt megvalósítására legfeljebb kétmilliárd forint áll rendelkezésre, amelyből legfeljebb kétszázmillió szolgálja az együttműködő nagyvállalatnál szükséges ráfordításokat, az összeg többi részét pedig a kkv-k használhatják fel.

Úgy fogalmazott, a cél az, hogy a hazai kkv-k elsajátíthassák a nagyvállalatoktól azokat az ismereteket, amelyek elengedhetetlenek a nemzetközi piac magas minőségi elvárásainak teljesítéséhez, illetve az ipar 4.0 által megkövetelt szemléletváltáshoz. A programmal azt kívánják elérni, hogy a következő években a magyar, illetve a nálunk működő nemzetközi nagyvállalatok jelentős számú magyar kis- és középvállalkozást tudjanak bevonni beszállítói hálózatukba, és a fejlesztések révén a magyar kkv-k egyre nagyobb hányada tudjon sikerrel kilépni a nemzetközi piacra is.

Így érhetők el a források

A nagyvállalatok közvetlenül kereshetnek meg a kormányt, és amennyiben rendelkeznek saját beszállítófejlesztési tervvel, egyeztetéseket kezdenek velük a lehetséges támogatásról, a programba való bekapcsolódásról. A kkv-k ezeket a nagyvállalatokat, úgynevezett integrátorokat kell ,hogy megkeressék (a saját integrátorukat, ha már beszállítók), vagy pedig összefoghatnak más beszállítókkal (például egy klaszter keretében), és így együtt kezdeményezhetik a programba való bekapcsolódást.

Mire fordítható a pénz?

A cél a kkv-k felkészítése és fejlesztése, így az ehhez szükséges tevékenységeket finanszírozza a program, ezek között lehetnek eszközbeszerzések, kapacitás- vagy technológiafejlesztések. Ám képzéseken és célzott felkészítéseken való részvétel is finanszírozható a keretből, vagy éppen beszállítói auditok, tanúsítványok, minősítések megszerzésének költségei.

Lepsényi István elmondta, a támogatási összeget idén és 2018-ban kívánják felhasználni, vagyis ebben az időszakban akarjuk kiválasztani a kedvezményezetteket, és megkötni velük a támogatási szerződést. A kedvezményezettektől azt várják, hogy fejlesztéseiket jellemezően 12 hónap alatt valósítsák meg.

Forrás: Pr7/Világgazdaság

Partneroldalak