2019. február. 21. csütörtök - Eleonóra napja van
Banner
Banner
Banner
Szerbia uniós csatlakozását sürgette Varga Mihály

Szerbia uniós csatlakozását sürgette Varga Mihály

2018. február 9. 12:12

Szerbia fontos gazdasági partnere Magyarországnak, mielőbbi EU-s csatlakozása pedig elengedhetetlen az európai integráció mélyítéséhez – mondta Varga Mihály Zoran Đorđević szerb munkaügyi, foglalkoztatásügyi és szociálpolitikai miniszterrel folytatott találkozóján. A nemzetgazdasági miniszter arról is beszélt, hogy hazánknak 2010 óta 11,6-ról 3,8 százalékra sikerült csökkenteni a munkanélküliséget, ami az Európai Unió negyedik legjobb mutatóját eredményezte. 

Szerbia fontos gazdasági partnere Magyarországnak, mielőbbi EU-s csatlakozása pedig elengedhetetlen az európai integráció mélyítéséhez –mondta Varga Mihály Zoran Đorđević szerb munkaügyi, foglalkoztatásügyi és szociálpolitikai miniszterrel folytatott találkozóján. A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: az elmúlt időszak sikeres magyar foglalkoztatáspolitikai intézkedései jó példával szolgálhatnak déli szomszédunk munkaerőpiaci problémáinak enyhítéséhez.

A tárcavezető a találkozón szólt arról, hazánknak 2010 óta 11,6-ról 3,8 százalékra sikerült csökkenteni a munkanélküliséget, ami az Európai Unió negyedik legjobb mutatóját eredményezte. Mint mondta, a kormány számos intézkedést vezetett be, hogy ösztönözze a foglalkoztatást, a meglévő munkahelyeket pedig megőrizze.

Varga Mihály kiemelte: az öt évvel ezelőtt indított Munkahelyvédelmi Akciót, amely jelenleg is mintegy 900 ezer, azaz minden ötödik magyar dolgozó foglalkoztatását támogatja adókedvezményekkel. A kormány ezáltal célzott támogatással segíti a vállalkozások működését, és ösztönzi a leginkább hátrányos helyzetű munkavállalók iránti keresletet – tette hozzá.

Családpolitikai intézkedések

Közölte, a demográfiai kihívások kezelése érdekében a kormány családpolitikai intézkedések sorozatát hozta meg az elmúlt időszakban. A többgyermekes családok adókedvezményekben részesülnek, bevezették a családi otthonteremtési kedvezményt, a munkába visszatérő kismamák részére további kedvezményeket biztosít a kormány.

A miniszter kiemelte, az egész közép-kelet-európai régiót is sújtó csökkenő születésszám hatását mielőbb ellensúlyozni kellett, a magyar kormány a hazai intézkedésektől azt várja, hogy a gyermekvállalási hajlandóság növekedni fog Magyarországon.

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/Nemzetgazdasági Minisztérium

Partneroldalak