2019. május. 26. - Fülöp napja van
Banner
Banner
Banner
Szigorodott, de nem húzta be a féket a hitelpiac

Szigorodott, de nem húzta be a féket a hitelpiac

2018. október 9. 9:43

Az adósságfék-szabályozás szigorítása utáni első időszak tapasztalatai alapján nem enyhül a jelzáloghitelek iránti kereslet.

Az októberi tapasztalatok alapján nem csökkent a kereslet sem a lakáspiacon, sem a hozzá kapcsolódó jelzáloghitel piacon. A hitelpiaci szigorítás miatt a pénzügyi közvetítők szerepének erősödését várják a szakemberek: „Az első napok ügyfélvisszajelzései és igénylésre beadott hitelügyletei alapján elmondható, hogy a szigorodó szabályok nagyobb figyelmet és körültekintést igényelnek a hitelfelvevőktől. Míg régebben esetlegesen egy-két bank ajánlatai közül választottak a kizárólag fióki kiszolgálást választó ügyfelek, ma szükségszerű és javasolt is minimum három ajánlatot összehasonlítani. Ez a pénzügyi szakértők bevonásával lényegesen egyszerűbb, és áttekinthetőbb, mintha banki hirdetményekből önállóan kellene tájékozódni az ügyfeleknek – ami természetes, hiszen egy átlagos magyar életében kétszer vásárol ingatlant. A kellő körültekintés a hitelfelvétel sikerességét, gyorsaságát garantálhatja, és költségmegtakarítást érhetünk el, ha több bank ajánlatát versenyeztetjük” – nyilatkozta Benedikt Károly a Duna House elemzési vezetője. 

A Duna House Hitelcentrumának szakemberi szerint a szigorítás elsősorban az ötéves kamatperiódussal hitelt felvenni szándékozók ügyletei esetében jelent változásokat, de a hitelkonstrukció részleteinek módosításával az ügyfelek legnagyobb része problémamentesen jut át a hitelbírálati folyamaton.

A hitelügyletek kamatperiódus szerinti megoszlásának idei második negyedéves adatai szerint a legalább öt, de kevesebb mint tíz évre fixált kamatperiódusok a fővárosban voltak a legnépszerűbbek, itt az ügyletek 62 százaléka ebben a konstrukcióban köttetett, Nyugat- Magyarországon 49, míg Kelet-Magyarországon 61 százalék volt ennek aránya – áll a Duna House elemzésében.

Pr7
Forrás: Duna House

Partneroldalak