2019. február. 23. szombat - Alfréd napja van
Banner
Banner
Banner
Szigorodtak az adóeljárási határidők

Szigorodtak az adóeljárási határidők

2018. február 14. 16:11

Szigorúbbá váltak az adóeljárási határidőkre vonatkozó szabályok az adóhatóság és az adózók oldalán is – hívja fel a figyelmet a Mazars. Emellett a jövőben, ha az adóhatóság átlépi a döntéshozatalra vonatkozó 60 napos határidőt, akkor adóbírságot már nem szabhat ki. Ám ez nem befolyásolja a cégek adókülönbözet befizetésére vonatkozó kötelezettségét.

Az adóhatóság rá lesz kényszerítve a jövőben arra, hogy betartsa a határozathozatalra vonatkozó határidőket, ha ugyanis elmulasztják a határidőt, akkor többé nem lesz módjuk adóbírság kiszabására – áll a Mazars legfrissebb elemzésében.

„A változás a Kúria egy őszi döntéséhez kapcsolódik. Ekkor hoztak határozatot egy utólagos áfa ellenőrzés ügyében, amiben a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) a jegyzőkönyv átadását követően 200 nappal hozott határozatot. A Kúria szerint azonban alkotmányos követelmény, hogy a jogszabályban meghatározott határidő letelte után ne lehessen szankciót kiszabni” – emelte ki H. Nagy Dániel, a Mazars adóigazgatója.

Szigorított adózói határidők

A döntés ugyanakkor nem befolyásolja az adókülönbözet befizetésére vonatkozó kötelezettséget. Azaz jogszerűtlen adózási magatartást végző cégnek az adókülönbözetet és az azt terhelő kamatot meg kell fizetnie. „Kérdéses ugyanakkor, hogy a Kúria döntése hatással lesz-e a múltban kivetett, ám határidőn túli szankciókra. Nem tisztázott, hogy lesz-e lehetősége az adózóknak töröltetni a korábban így felmerült adóbírságokat”– hívta fel a figyelmet a MAZARS szakértője.

Az új Adózás rendjéről szóló törvény (Art.) eközben változtatott a határidő számításán: adózói észrevétel esetén a hatvan napos határidő csak az észrevétel beérkezésétől indul. Az új Art. szigorított az adózói határidőkön is. Ha az adózó reagálna az adóellenőrzést lezáró jegyzőkönyvre, az észrevétel benyújtására 2018-tól 30 napja van, viszont fontos változás, hogy ez már jogvesztő határidő.

„Ha az adózó a 30 napos határidőt túllépve tesz észrevételt, akkor az adóhatóság ezt már figyelmen kívül fogja hagyni. Épp ezért kiemelten fontos, hogy erre a határidőre odafigyeljenek az érintett cégek” – hangsúlyozta H. Nagy Dániel.

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/Mazars

Partneroldalak