2019. február. 22. péntek - Gerzson napja van
Banner
Banner
Banner
Szigorúan fellép a GVH a védett tanúk érdekében

Szigorúan fellép a GVH a védett tanúk érdekében

2018. július 13. 15:38

Eljárási bírságot kiszabó jogerős végzésében egyértelművé tette a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy határozottan kiáll a védett tanú intézménye mellett, ezzel is segítve a tényállások feltárását, azaz szolgálva a közérdeket.

Egy, a közelmúltban lezárult versenyfelügyeleti eljárásában a GVH jogerősen eljárási bírságot szabott ki egy jogi képviselőre, aki védett tanút állított elő egy ügy nyilvános tárgyalására és általa betekinthetőnek szánt dokumentumokban szerepeltette a nevét. A jogi képviselő e magatartása alkalmas volt arra, hogy a védett tanú adatai nyilvánosságra kerüljenek.

Ha a tanú valószínűsíti, hogy az eljárásban való közreműködése miatt súlyosan hátrányos következmény érheti, indokoltan kérheti személyazonosító adatainak és lakcímének zárt kezelését. A GVH – bíróság jogerős döntésével megerősített – álláspontja egyértelművé tette, hogy senkinek a magatartása nem irányulhat a védett tanú személyazonosságának feltárására, mert az veszélyezteti a tanúeljárással kapcsolatos közérdeket.

Különleges oltalom

A személyazonosító adatainak és lakcímének zárt kezelését kérő, úgynevezett védett tanú a versenyfelügyeleti eljárások során különleges oltalomban részesül. A GVH ebben az esetben az adatokat az eljárás iratai között elkülönítve kezeli. Egyben biztosítja, hogy azok ne váljanak mások számára megismerhetővé az ügy elintézésében részt vevő vizsgálón és közszolgálati tisztviselőn, az eljáró versenytanács tagján, a Gazdasági Versenyhivatal elnökén, elnökhelyettesén, továbbá az ezen adatok kezelésére vagy megismerésére – törvényben meghatározott módon és körben – jogosultakon kívül. Az ügyfelek iratbetekintési jogának biztosítása érdekében a hivatal az ilyen tanú meghallgatásáról készült jegyzőkönyvről úgy készít kivonatot, hogy abból ne lehessen következtetni a kilétére.

A GVH a továbbiakban is szigorúan fellép a védett tanúk érdekében, hogy azok a jogintézményben bízva, félelem nélkül legyenek képesek vallomást tenni.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/Gazdasági Versenyhivatal

Partneroldalak