2020. augusztus. 6. csütörtök - Berta napja van
Banner
Banner
Banner
Szijjártó: Sikeres dimenzióváltás a magyar gazdaságban

Szijjártó: Sikeres dimenzióváltás a magyar gazdaságban

2019. január 30. 14:23

Sikeres volt a magyar gazdaság dimenzióváltása a külgazdasági és külügyminiszter szerint: a termelésen alapuló gazdaságfejlesztés után egyre nagyobb hangsúlyt kap a kutatás, fejlesztés, innováció a gazdaságban – fogalmazott Szijjártó Péter a német Diehl Aviation cég új mérnöki és szolgáltató központjának átadásán Debrecenben.

Új mérnöki és szolgáltató központjot adott át Debrecenben a német Diehl Aviation. Szijjártó Péter elmondta: a szolgáltató központ 2,76 milliárd forint értékű beruházását a magyar kormány 968 millió forint vissza nem térítendő támogatással segítette. A beruházással 151 új munkahely jön létre Debrecenben, amiből 121 felsőfokú végzettséggel rendelékező, magasan képzett munkaerőnek biztosít elhelyezkedési lehetőséget.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a magyar gazdaság sikerrel vette az akadályokat, amelyek a dimenzióváltás érdekében rendszerint az ország előtt tornyosulnak: „Magyarország sikeresen átállt egy magasabb hozzáadott értéket képviselő, magasabb technológiai színvonalra alapuló gazdasági tevékenységre”.

Növekvő kapacitás

Ezt a sikert nem adták ingyen – tette hozzá a tárcavezető megemlítve, hogy ehhez Európa legalacsonyabb adóira volt szükség, és arra, hogy „megváltoztassuk beruházás-ösztönzési politikánkat, amelyik már nem a létrehozott munkahelyek számától, hanem a Magyarországra behozott (...) új technológiai színvonaltól teszi függővé a költségvetési támogatások mértékét”. 

Szijjártó Péter utalt rá, hogy Magyarország immár a hetedik legnépszerűbb beruházási célpont a világban, ami jelzi, hogy pozitív fogadtatásra találtak a kormány beruházás-támogató intézkedései, s az új befektetők mellett a már Magyarországon lévő külföldi vállalkozások is növelik kapacitásaikat.

A külgazdasági miniszter örömmel nyugtázta, hogy az eddig csak gyártókapacitással rendelkező cégek egyre inkább szolgáltató, kutató-fejlesztő részlegüket is ide telepítik. Ezek közé tartozik a német Diehl Aviation Hungary, amely évek óta sikeresen termel Nyírbátorban, ahol az Airbus repülőgép különböző típusaihoz gyártanak alkatrészeket, repülőnként 1,5 millió dollár értékben.

Újabb beruházások várhatók

Szijjártó Péter ezúttal is az egész európai versenyképesség szempontjából meghatározónak nevezte a német és a magyar gazdaság, illetve a német és a kelet-közép-európai országok gazdaságának együttműködését. Megemlítette, hogy Németország és a V4 tagállamok – Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia – kereskedelmi forgalma hatvan százalékkal nagyobb, mint a német-francia kereskedelmi forgalom.


Szijjártó Péter: Hazánkban atezer német vállalkozás 300 ezer embernek ad munkát           (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Magyarországon hatezer német vállalkozás 300 ezer embernek ad munkát, és az itt lévő német cégek 84 százaléka jelezte, hogy újabb beruházását is Magyarországra hozná – erősítette meg a tárcavezető.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere jelezte, hogy Diehl Aviation januárban már a harmadik német vállalkozás, amely beruházást fejezett be, illetve indított el Debrecenben. örömmel nyugtázta, hogy a cég Debrecenben nyitotta meg Németországon kívüli első szolgáltató-fejlesztő központját, amely jelenleg már hatvan magasan képzett szakembert foglalkoztat. Utalt rá, hogy a repülőgép alkatrészeket tervező és gyártó Diehl Aviation múlt év novemberben gépészeti tervező laboratóriumot létesített a Debreceni Egyetem (DE) gépészmérnöki tanszékén, s a cég az elsők között csatlakozott a gépészmérnöki duális képzéshez.

Még több munkahelyet teremtenek

Rainer von Borstel, a Diehl Aviation üzletág-igazgatója elmondta: hat éve vannak jelen vállalatként Magyarországon, és most a nyírbátori termelő üzemük után megynitották Debrecenben szolgáltató központjukat. A mérnöki és szolgáltató központban jelenleg hatvanan dolgoznak, de a létszámban erőteljes növekedés várható – jegyezte meg.     

Roman Damschke, a Diehl Aviation Hungary debreceni mérnöki és szolgáltató központjának telephelyvezetője megerősítette: a szolgáltató központ helyének kiválasztásánál a döntéshez nagyban hozzájárult a helyi egyetem, ahonnan nagyszámú végzőst vettek fel. „A fiatal, motivált mérnökök hozzájárulnak a Diehl Aviation és Debrecen fejlődéséhez” – tette hozzá.

A Diehl Aviation a Diehl Stiftung & Co. KG egyik üzletága, amely számos, repülőgépgyártáshoz kapcsolódó tevékenységet folytat vezető beszállítóként a repülőgépek rendszer- és kabinmegoldásai terén. Ügyfeleik közé tartoznak az Airbus, a Boeing, a Bombardier és az Embraer csakúgy, mint a repülőgépeket üzemeltető kereskedelmi és üzleti célú légitársaságok.

Pr7
Forrás: MTI

Partneroldalak