2019. június. 27. csütörtök - László napja van
Banner
Banner
Banner
Szintet lépnek a szélessáv-beruházások országszerte

Szintet lépnek a szélessáv-beruházások országszerte

2018. december 13. 10:52

Januárjában indul a Szupergyors Internet Program második szakasza a kormány kezdeményezésére, szakmai szervezetek és piaci cégek támogatásával. A SZIP 2.0 célja a legalább 100 Mbps-ra alkalmas, de gigabites sávszélességre bővíthető, vagy optikai hálózatok kiépítése.

Nyolc szakmai érdekképviseleti és kormányzati szervezet, valamint tizenöt iparági szereplő írta alá azt a nyilatkozatot, amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Infokommunikációért és Fogyasztóvédelemért Felelős Államtitkársága kezdeményezett a korszerűbb szélessáv-beruházások érdekében. A Szupergyors Internet Program 2.0 (SZIP 2.0) elindításáról a gigabites hálózatok kiépítésének érdekében címmel aláírt nyilatkozat a nagysebességű hálózatok kiépítéséről szól, amely az Európai Uniós Digitális Menetrendben megfogalmazott stratégiai céloknak teljes mértékben megfelel. Emellett a nemzetgazdaság további növekedése, ezáltal pedig Magyarország versenyképessége szempontjából is kiemelt fontosságú – tájékoztatott az ITM.

„Magyarország kormánya elkötelezett abban, hogy a magyar emberek, a helyi közösségek és a vállalkozások a digitalizáció nyerteseivé váljanak” – mondta Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár. Hozzátette: a SZIP 2.0 keretében a kormány a gigabit kapcsolatra képes, elsősorban optikai hálózatok kiépítését preferálja, de cél a legalább 100 Mbps sávszélesség.

Elsődleges szerep

Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár azt hangsúlyozta, hogy a versenyképesség megőrzésében, az új vállalkozások, munkahelyek létrehozásában, valamint a digitális közigazgatás optimális működésében elsődleges szerepük van a digitális infrastruktúrába történő jelentős beruházásoknak.

Mint mondta: az új hálózatok valamennyi háztartás, iskola, könyvtár, kutatóintézet, vállalkozás és közszolgáltató számára a mai kor követelményeinek megfelelő minőségű és a jövő kihívásai szerint is továbbfejleszthető megoldásokat jelentenek majd. A SZIP 2.0 és a Digitális Jólét Program céljainak megvalósítása érdekében az állami és piaci szereplők kiemelt hangsúlyt fektetnek az összehangolt állami szerepvállalásra, a bürokratikus előírások további leépítésére, valamint az adópolitikai ösztönző intézkedésekre.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/ITM

Partneroldalak