2020. augusztus. 6. csütörtök - Berta napja van
Banner
Banner
Banner
Tehetségben erősek vagyunk, de a vállalkozói szemléletet fejleszteni kell

Tehetségben erősek vagyunk, de a vállalkozói szemléletet fejleszteni kell

2019. január 28. 14:38

Hazánk idén az 53. helyet foglalja el a Nemzetközi Tehetség Versenyképességi Index 2019 felmérésben részt vevő 125 ország rangsorában. Magyarország a magas jövedelmi kategóriába tartozó 49 ország között a 46. helyen, míg a 37 európai ország között a 29. helyen szerepel idén.

Magyarország – egy helyezést rontva a tavalyi eredményéhez képest –, idén az 53. helyet foglalja el a Nemzetközi Tehetség Versenyképességi Index 2019 (Global Talent Competitiveness Index, GTCI) felmérésben részt vevő 125 ország rangsorában. Az indexet meghatározó hat fő tényező közül a megtartás (Retain) szempontjából vagyunk a legeredményesebbek, igaz, a tavalyi eredményhez képest négy helyet rontottunk ezen a téren. 

A lehetőségek (Enable), a szaktudás (Vocational and Technical skills, VT), illetve a globális ismeretek (Global Knowledge, GK) szempontjából továbbra is a középmezőnyben vagyunk, míg a vonzerőt (Attract) és a növekedési, fejlődési lehetőségeket (Grow) tekintve lemaradás látható. Ugyanakkor fontos, hogy Magyarország esetében a szaktudás tényezőt meghatározó két fő terület teljesítménye élesen eltér egymástól: míg a középfokú szaktudás Magyarország legerősebb képessége, addig a munkaerőpiaci követelményeknek és igényeknek megfelelés a leggyengébb láncszem. 

Versenytársak 

Magyarország a magas jövedelmi kategóriába tartozó 49 ország között a 46. helyen, míg a 37 európai ország között a 29. helyen szerepel idén. Összességében pedig a magas jövedelmű európai országok 18 fős táborának sereghajtója.  

GTCI tényezők szerinti összehasonlítás

Magyarország a GTCI mutatót meghatározó mind a hat tényező esetében alulmarad az európai országok és a magas jövedelmi kategóriába tartozó országokhoz képest. Azoknál a tényezőknél – megtartás, a szaktudás, a globális ismeretek, és a lehetőségek – amelyekben jobban teljesít Magyarország megközelítjük az európai átlagot. A növekedés (Grow) és a vonzerő esetében viszont lemaradás figyelhető meg.

Vállalkozói szemlélet és tehetség

A tehetség versenyképesség magába foglalja mindazt a szabályozási környezetet és annak gyakorlati megvalósulását, amely lehetővé teszi az ország termelékenységéhez és gazdasági fejlődéséhez nagyban hozzájáruló humán tőke fejlesztését és megtartását. Ennek kulcstényezői a mobilitás, a diverzitás és a gyorsan változó környezethez alkalmazkodás képessége: azaz a vállalkozói szemlélet. Valójában ez a vállalkozói kedv már most is a versenyképesség és az innovációs képesség egy meghatározó pontja, a jövőben azonban még nagyobb szerepet fog kapni a digitalizációt és globalizációt egyre inkább ötvöző világunkban. 

A GTCI felmérés számos oldalról vizsgálja azokat a hatásokat, amelyek befolyásolják a mai tudásgazdaság megvalósulásához elengedhetetlen vállalkozói szemlélet – azaz a mobilitásra, alkalmazkodásra és innovációra való igény és képesség – támogatását. Ezt a vállalkozói szemléletmódot a globális ismeretek tényezőn belül a tehetség faktor mutatja, ami magába foglalja az innovációs eredményeket, a magas hozzáadott értékű exportot, az innovációs aktivitást, az új üzleti lehetőségeket és a tudományos publikációkat.

Magyarország esetében az látható, hogy míg a tehetség faktor összességében jól teljesít, addig az innovációs aktivitásban elmarad az átlagtól. Mivel ez utóbbi azokat a korai fázisban lévő vállalkozásokat mutatja, amelyek új terméket vagy szolgáltatást vezetnek be, ezért Magyarország számára a vállalkozói szemlélet fejlesztésének legnagyobb kihívását ennek a vállalkozói kedvnek a támogatása, gondozása jelentheti a jövőben.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/Gtcistudy.com

Partneroldalak