2019. április. 25. csütörtök - Márk napja van
Banner
Banner
Banner
Ténylegesen csökkent az internetezés áfája

Ténylegesen csökkent az internetezés áfája

2018. május 11. 14:30

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss vizsgálatából kiderül, hogy a szolgáltatók az ÁFA-csökkentés jogszabályi kötelezettségeinek megfeleltek, az internetes áfacsökkentés árcsökkentő hatása szinte maradéktalanul érvényesült.

Két lépésben először 27 százalékról 18 százalékra majd  január 1-től 5 százalékra  csökkent az internet-előfizetés áfája. Az adócsökkentéssel Magyarországon lett a legalacsonyabb az internetezés adója az Európai Unió tagállamai között.

Az áfacsökkentés első lépésének köszönhetően minden internet előfizetés ára 7-9 százalékkal csökkent, 13-15 milliárd forintot hagyva a magyar családoknál. 2018-ban az újabb adócsökkentéssel immár összességében 17-18 százalékkal olcsóbb az internetezés ára Magyarországon, amivel két év alatt összesen 35-40 milliárd forinttal több marad majd a magyar polgárok és vállalkozások zsebében.

Az NMHH vizsgálata szerint szolgáltatók teljes mértékben megfeleltek a jogszabályi kötelezettségeiknek és csak jogszerűtlen díjmódosítás miatt csupán két kisebb szolgáltató kapott minimális bírságot.

Közleményükben a  Digitális Jólét Alapcsomagra (DJA) is felhívták a figyelmet, amely azok számára áll rendelkezésre akik eddig még nem rendelkeznek internet előfizetéssel. A szolgáltatások ára legalább 15 százalékkal kedvezőbbek, mint az egyes szolgáltatók kínálatában meglévő legkedvezőbb árú internet-előfizetés csomag, de van olyan szolgáltató, ahol ez a kedvezmény a hatvannyolc százalékot is eléri.

Közölték, hogy a jövőben minden magyar településen lehetővé válik az ingyenes szélessávú wifi-szolgáltatáshoz való hozzáférés.

A Digitális Jólét Program célja, hogy minden akadályt lebontson ami annak az útjában áll, hogy valaki internethasználóvá válhasson.

Pr7/Szilágyi Levente
Forrás: Pr7

Partneroldalak