2021. december. 5. - Vilma napja van
Banner
Banner
Banner
Tisztulás és növekedés jöhet az autópiacon

Tisztulás és növekedés jöhet az autópiacon

2019. január 25. 13:15

Újabb jó év várható az új járművek és autók piacán, a használt autók piaca pedig tisztulhat az új hatósági adatlekérdező rendszernek köszönhetően – közölte a Magyar Lízingszövetség. A lízingkonstrukciók népszerűségét mutatja például az, hogy a magánszemélyek újautó-beszerzéseinél 37 százalékra nőtt a pénzügyilízing-konstrukciók aránya az egy évvel korábbi 34 százalékról.

Folytatódott a növekedés a magyarországi újautó-piacon 2018-ban és ebben a lízingfinanszírozás is szerepet kapott. Tavaly csaknem 136 ezer új autó kelt el, ami 17,5 százalékos növekedésnek felel meg éves összevetésben. Az új autók negyven százaléka pedig pénzügyilízing-konstrukció segítségével került forgalomba. 

Pénzügyi lízing

A lízingmegoldások közül az úgynevezett pénzügyi lízing a legnépszerűbb, a mintegy 137 ezer tavaly eladott új autóból ugyanis negyvenezernél vették igénybe az érintett vállalkozások és magánszemélyek. Vagyis a pénzügyi lízing részesedése az újautó-eladásokban csaknem harminc százalékos. A magánszemélyek autóbeszerzéseinél ráadásul az egy évvel korábbi 34 százalékról 37 százalékra nőtt a pénzügyi lízing szerepe 2018-ban. 

„Bár a személyautók és nagyobb járművek esetében továbbra is a vállalkozások biztosítják a lízingkonstrukciók iránti legnagyobb keresletet, a 2018-as adatokból egyértelműen látszik, hogy a magánszemélyek is nyitottabbak a lízingkonstrukciókra az újautó-beszerzéseknél. Ez többek között a lízingkonstrukciók rugalmasságának, az alacsony kamatoknak és a háztartások javuló pénzügyi helyzetével magyarázható” – mondta Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

Adatlekérdező rendszer

Bár az új autók piaca jelentős növekedést ért el tavaly, a használtautó-import továbbra is jelentős, a múlt évben csaknem 160 ezer személyautó jött az országba, köztük sok olyan jármű, amelyek korszerűtlenek vagy az előéletük nem feltétlenül ismert.

A Magyar Lízingszövetség éppen ezért örömtelinek tartja, hogy januárban elindult a hatósági autóadat-lekérdező rendszer, amely ingyenesen számos információt ad egy-egy magyar rendszámmal rendelkező autóról. Többek között a műszaki vizsgák időpontját, a kilométerállást, a felelősségbiztosítás meglétét. A kártörténet azonban visszamenőleg nem kérdezhető le, a rendszer csak a 2019 januárja után bekövetkezett káreseményeket rögzíti. A rendszert még lehet fejleszteni és pontosítani, de mindenképpen kedvező hatást gyakorolhat a piacra, ha mindennapossá válik a használata. Az autóadat-lekérdező rendszer elindítása ugyanis segítheti a magyar autópiac tisztulását és a használtautó-import csökkenéséhez is hozzájárulhat amiatt, hogy részletesebb adatokat kaphatnak a vevőjelöltek egy-egy magyarországi autóról. 

A Magyar Lízingszövetség szerint szükség van az új, illetve a minél fiatalabb, korszerű személyautók további térnyerésére, mivel a magyarországi személyautók átlagos életkora 2017-ben meghaladta a 14 évet

Növekedést vár a lízingszakma

A Magyar Lízingszövetség az idén arra számít, hogy az idén további növekedés lesz a magyar újautó-piacon és a lízingfinanszírozás is az eladások negyven százalékánál kaphat szerepet. Ezért várhatóan az új autókhoz köthető finanszírozott összeg is emelkedhet a 2018-as szinthez képest, ez pedig segítheti a teljes lízingpiac növekedését. 
 

Pr7
Forrás: Magyar Lízingszövetség

Partneroldalak