2018. április. 23. hétfõ - Béla napja van
Banner
Banner
Banner
Több fiatal gazdára van szüksége a mezőgazdaságnak

Több fiatal gazdára van szüksége a mezőgazdaságnak

2017. február 17. 11:02

A mezőgazdasági szektorban is kiemelt figyelmet kell fordítani a fiatal, megfelelő szakmai felkészültséggel és vállalkozó kedvvel rendelkező termelőkre – hangsúlyozta Varga Mihály a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének (FGMSZ)  budapesti konferenciáján. A mezőgazdaság és az élelmiszeripar a nemzetgazdaság stratégiai ágazatai, melyek fejlődésére a kormány kiemelt figyelmet fordít.

Sikerként értékeljük, hogy az agráriumban az elmúlt években kedvező folyamatok indultak el, és jól láthatóan erősödik az ágazat, hiszen teljesítménye hatodik éve emelkedik, és évről évre rekordértéket ér el – fogalmazott Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter. Kiemelte: a 2016-os gazdasági növekedésben meghatározó volt a mezőgazdaság szerepe, a hozzá szorosan kapcsolódó élelmiszeripar szintén folyamatosan bővült, 2010 óta összesen negyven százalékkal.

A mezőgazdaság területén az egyik legnagyobb feladat a fiatal gazdálkodók számának emelése – mutatott rá a szakminiszter hangsúlyozva, hogy elsősorban a fiatal gazdálkodóktól várható el, hogy korszerű, innovatív ismereteikre, az együttműködés iránti nyitottságukra alapozva életképes, hosszútávon fenntartható gazdaságot hozzanak létre. Mint mondta: legutóbbi adatok szerint a gazdálkodók 58 százaléka 55 év feletti, ezzel szemben a 35 év alattiak aránya a szektorban mindössze hat százalékot tett ki.

Ahogyan a teljes magyar szakképzési rendszer átalakítása során, úgy ezen a területen is nélkülözhetetlen a szakképzés és a felsőoktatás fejlesztése, a korszerű és gyakorlati tudás átadása érdekében – fejtette ki a tárcavezető. Az iparhoz hasonlóan, az agrárium területén is erősíteni kell az egyetemek és a termelés kapcsolatát, szélesítve a duális képzés lehetőségeit és összekapcsolva a termelést a kutatás-fejlesztéssel – tette hozzá Varga Mihály.

 

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/FGMSZ

Partneroldalak