2020. május. 29. péntek - Magdolna napja van
Banner
Banner
Banner
Több mint 3 százalékkal nőttek tavaly a reálbérek, a bruttó átlag 230 700 forint

Több mint 3 százalékkal nőttek tavaly a reálbérek, a bruttó átlag 230 700 forint

2014. február 21. 10:12

Tavaly a bruttó átlagkereset 3,4, a nettó 4,9 százalékkal nőtt a nemzetgazdaságban. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete elérte a 230 700 forintot. A nemzetgazdasági tárca szerint az újabb reálbér-emelkedés tovább segíti a lakossági fogyasztás növelését, és ezen keresztül a gazdaság bővülését. 

Az átlagkereset a versenyszférában 3,6 százalékkal nőtt. A költségvetés területén - a közfoglalkoztatottak nélkül - átlagosan 6,0 százalékos volt a bruttó kereset emelkedése, a nonprofit szektorban pedig 3,1 százalékos. A vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 242 200, míg a közszférában - a nem közfoglalkoztatás keretében - foglalkoztatottak 227 800 forintot kerestek. A nonprofit szektorban az alkalmazásban állók bruttó keresete 210 200 forintra emelkedett. A közfoglalkoztatottak átlagkeresete 76 800 forint volt. A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak, elérték a 471 000 forintot. Ezt az információ és kommunikáció követte 426 500 forinttal, valamint az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 410 500 forinttal. A legkevesebbet, 147 000 forintot a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, 151 300 forintot a humán-egészségügyi, szociális ellátás, illetve 169 200 forintot az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység ágakban dolgozók keresték.

Január-decemberben a költségvetési szférában dolgozók egy része átlagosan 10 100 forint, az adó- és járulékváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó kompenzációt kapott, míg a nonprofit szervezeteknél az erre jogosultak átlagosan 9800 forint juttatást kaptak ezen a címen.

Tavaly a rendszeres, prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli kereset átlagosan 3,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Nemzetgazdasági szinten az átlagos, családi kedvezmény nélkül számított nettó kereset 151 100 forint volt, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 104 400, a szellemi foglalkozásúaké 201 300 forint.
A versenyszférában a nettó keresetek 5,2, a közszférában a közfoglalkoztatottak nélkül 7,1, a nonprofit szervezeteknél 4,2 százalékkal nőttek 2012 azonos időszakához képest. A 243 800 forintos nemzetgazdasági szintű, átlagos havi munkajövedelem 3,5 százalékkal volt magasabb a 2012. január-decemberinél.

A tartósan alacsony, 1,7 százalékos infláció mellett 3,1 százalékos volt a reálbér-növekedés tavaly, a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül - hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatóját értékelve. A tárca kiemelte: az újabb reálbér-emelkedés kedvezően hat a családok anyagi helyzetére, ami tovább segíti a lakossági fogyasztás növelését, és ezen keresztül a gazdaság bővülését. Az NGM hangsúlyozta azt is: a kormány sikeres foglalkoztatáspolitikai intézkedései, például az Első Munkahely Garancia Program, a lakhatási támogatás vagy a kkv-k munkahelyteremtését támogató pályázat megmutatkoznak a statisztikákban is, egy év alatt 34 ezerrel nőtt a versenyszféra 5 fő feletti vállalkozásainál alkalmazásban állók száma.

A foglalkoztatás növekedése mellett a bérek adóterheinek mérséklődése, a minimálbéremelés, valamint a rezsicsökkentés hatása kedvező a lakosság anyagi helyzetének stabilizálódására. Mindez a kormányzat sikeres gazdaságpolitikáját mutatja, amely szerint a növekedés 2014-ben meghaladhatja a 2,0 százalékot is - közölte az NGM.

Az Együtt-PM választási szövetség szerint a tavalyi három százalék körüli reálbérnövekedés nem ellensúlyozza a tavalyelőtti három és fél százalékos reálbércsökkenést. Közleményük hangsúlyozza: 2012-ben az alacsony jövedelműeknek az adójóváírás kivezetése miatt 3,5 százaléknál nagyobb mértékben csökkent a reálkeresetük, 2013-ban pedig a szuperbruttó kivezetése érintette kedvezőtlenül őket. Szerintük a mesterségesen és átmenetileg nulla százalékra levitt inflációval nem tartható fenn a reálbér növekedése. Ezt csak erősödő gazdasággal lehet elérni, amely a piaci munkahelyek számának növekedésében is megmutatkozna. Az Együtt-PM ezzel szemben folyamatos, fenntartható, és az alacsonyabb jövedelmüket is elérő reálbér növekedést ígér, amely együtt jár a piaci munkahelyek sokasodásával is - zárul a közlemény.

Forrás: MTI

Partneroldalak