2023. január. 27. péntek - Angelika napja van
Banner
Banner
Banner
Többen és többet szeretnének megtakarítani idén

Többen és többet szeretnének megtakarítani idén

2019. január 3. 16:43

A megkérdezettek ötöde tenne 2019-re újévi fogadalmat: a legtöbben pénzügyekkel, valamint életmódváltással kapcsolatos célokat fogalmaznak meg, ezt követik a karrier célok – derül ki a Budapest Bank megbízásából készített kutatásból. A leggyakoribb tíz magunknak tett ígéret fele pénzzel kapcsolatos, három pedig az egészséges életmódot célozza.

A Budapest Bank kutatásából kiderül, hogy a megkérdezettek 21 százaléka tervezi, hogy megfogad valamit újévkor a 2019-es évre, 35 százalékuk még bizonytalan. A fogadalomtételben a kor tűnik leginkább meghatározónak: a fiatalabb korosztály, a 18-29 évesek hajlamosabbak inkább arra, hogy újévi fogadalmakat tegyenek.

A leggyakoribb tíz magunknak tett ígéret fele pénzzel kapcsolatos, három pedig az egészséges életmódot célozza. Az újévi fogadalmat tenni tervezők 34 százaléka többet szeretne sportolni, 32 százalékuk több pénzt tenne félre valamilyen célra (tavaly ez a szám 22 százalék volt), 31 százalékuk pedig általánosságban jobban szeretne spórolni. A 2019-es újévi fogadalmat tevők harmada tervezi, hogy többet fog megtakarítani. Közülük 48 százalék általános tartalékot szeretne képezni váratlan helyzetekre, 3 8százalék utazna, és 37 százalék ingatlant vásárolna vagy újítana fel.

Az újévi ígéretet felsorolók 75 százaléka úgy véli, valószínűleg betartja majd, amit megfogadott, 24 százalék kifejezetten biztos benne. Ha csak a pénzügyi fogadalmakat vizsgáljuk, húsz százalék biztos benne, hogy betartja az ígéretét. A legbiztosabbak magukban a dohányzásról való leszokást tervezők: harminc százalék szerint neki biztosan menni fog, ami nagyon erőteljes elhatározásra utal. Érdekes, hogy a megkérdezettek 45 százaléka négy vagy több fogadalmat is tervez tenni. A mennyiség csökkentheti a sikeresség valószínűségét; 37 százalék vallja, hogy van olyan fogalma, amelynek teljesítésében nem bízik.

A tavalyi év fogadalmai

A 2018-as évkezdetkor megfogadott tíz leggyakoribb cél fele is pénzügyi vonatkozású volt, de tavaly felkerült még a tízes listára két másik vállalás, hogy többet tesznek a munkahelyi előrejutásért, valamint hogy elkezdenek valami újat tanulni. Tavaly az emberek harminc százaléka egy fogadalmat, 31 százalék négy vagy több újévi fogalmamat tett. Negyven százalék azt vallja, sikerült betartania legalább egy 2018-ra tett fogadalmat, 42 százaléknak csak részben sikerült.

Csak a pénzügyelet tekintve még jobb az arány: 45 százalék tartott be legalább egy fogadalmat. Ugyanakkor 39 százaléknak egyetlen újévi fogadalmát sem sikerült betartania tavaly. A kudarc okai között élen szerepel a kitartás elégtelensége (harminc százalék), az anyagiak hiánya (húsz százalék), és a váratlan helyzetek kizökkentő hatása (19 százalék). A legrosszabb eredmény a káros szenvedélyek elhagyásánál mérhető: a tavaly újévi fogadalmat tevők mintegy kétharmada (69 százalék) a dohányzásról való leszokást nem tudta megvalósítani. 

Évkezdettől függetlenül is teszünk fogadalmat

A válaszadók 16 százaléka gyakran, 55 százalék pedig alkalmanként tesz fogadalmat évközben. A legtöbben (32 százalék) azt fogadták már meg életük során, hogy kevesebbet költenek haszontalan dolgokra, 24 százalék ígérte már meg magának, hogy jobban fog spórolni, és ugyancsak 24 százalék azt, hogy elkezd félretenni egy új célra.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/BB

Partneroldalak