2019. június. 27. csütörtök - László napja van
Banner
Banner
Banner
Töretlen a lakossági állampapírok népszerűsége

Töretlen a lakossági állampapírok népszerűsége

2018. október 10. 16:46

Hetvenszázalékos bővülést könyvelhetett el – a második negyedévhez képest – az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) szeptember végéig a július végi ötven bázispontos kamatemelés eredményeként. A lakossági állampapírok részesedése ezzel meghaladta a 25 százalékot a teljes adósságon belül, kilenc havi növekedése pedig elérte az éves terv 97 százalékát. 

Csaknem 165 milliárd forinttal nőtt a harmadik negyedévben a lakossági állampapír-állomány, elérve az 565 milliárdos idei éves növekedést. Ezzel a mennyiséggel az egész évre tervezett 583 milliárd forintos állománybővülés 97 százalékát teljesítette az ÁKK.

Július – szeptember között a nettó kibocsátás legnagyobb részét az Egyéves Magyar Állampapírok tették ki, ezt követték 3 és 5 éves futamidejű, inflációkövető Prémium Magyar Állampapírok. A Féléves Állampapír kereslete jelentősen visszaesett: a lejáratok mindhárom hónapban meghaladták az értékesített mennyiségeket a befektetői kör szűkítését követően. Az előző negyedévhez képest 37 százalékkal nőtt a kereslet a 2 éves fix kamatozású állampapír iránt is. A fél,- kétéves időtávon realizált értékesítési növekedés minden bizonnyal a július végi kamatemelésnek köszönhető.

Pr7
Forrás: ÁKK

Partneroldalak