2018. június. 20. szerda - Rafael napja van
Banner
Banner
Banner
Történelmi nyarat zárt a magyar turizmus

Történelmi nyarat zárt a magyar turizmus

2017. szeptember 11. 12:51

Júliusban a külföldiektől származó szállásdíjbevételek 30,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a belföldi vendégek 8,1 százalékkal  költöttek többet szállásdíjra - derül ki  a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn kiadott jelentéséből.

 

Az év első hét hónapjában a szálláshelyek folyó áron összesen 17,1 százalékkal több, 253 milliárd 554 millió forint bruttó árbevételt értek el. Ezen belül a szállásdíjbevétel 19,5 százalékkal nőtt, 151 milliárd 822 millió forint volt.

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 2,6, a belföldi vendégeké 0,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.

Az év hetedik hónapjában a tavaly júliusinál 0,8 százalékkal több, 651 ezer külföldi vendég töltött összesen 1 millió 885 ezer éjszakát kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégéjszakában mért forgalom a szállodákban, panziókban és kempingekben bővült, a közösségi szálláshelyeken és üdülőházakban csökkent. A turisztikai régiók közül csak Budapest-Közép-Dunavidéken volt visszaesés.

A német vendégek 11,3, az oroszok 31,4, a kínai és japán vendégek 21,8, illetve 76,3 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek Magyarországon, mint tavaly júliusban. Franciaországból 10,0, Írországból 14,2, Portugáliából 14,8 és Lengyelországból is 8,8 százalékkal nőtt az idegenforgalom. Ugyanakkor Ausztriából 5,6, az Egyesült Királyságból 9,3, Olaszországból 14,4, Spanyolországból pedig 7,3 százalékkal csökkent a turisták által eltöltött vendégéjszakák száma.

A belföldi vendégek száma 1,6 százalékkal, 853 ezerre nőtt tavaly júliushoz képest, az általuk eltöltött éjszakák száma 2 millió 416 ezer volt. A turisztikai régiók többségében emelkedett vagy stagnált, a Balatonnál, Dél-Alföldön és Dél-Dunántúlon kismértékben csökkent a vendégéjszakák száma. A belföldivendég-éjszakák 37 százalékát a Balatonnál, 12 százalékát Észak-Magyarországon regisztrálták a kereskedelmi szálláshelyek.

Minden bevétel nőtt

Júliusban a kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 17,8 százalékkal, 56,636 milliárd forintra emelkedett. Ezen belül a szállásdíjak bevétele 19,8 százalékkal, 37,215 milliárd forintra emelkedett, a vendéglátásból eredő bevételek 15,8 százalékkal nőttek és 9,630 milliárd forintot tettek ki. A szállodai szobák bruttó átlagára 18,7 százalékkal, Budapesten 37 százalékkal emelkedett, a külföldi vendégek átlagosan 29,4, a belföldiek 7,6 százalékkal nagyobb szállásdíjat fizettek, mint tavaly júliusban. A szállodák szobakihasználtsága 1,5 százalékponttal, 70,1 százalékosra emelkedett.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 7,1 százalékkal kevesebbet, 3,2 milliárd forintot költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. Az üdülőházak kivételével minden szállástípusban alacsonyabb volt a SZÉP-kártyával kiegyenlített összeg júliusban, mint egy évvel korábban.

Az év első hét hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek 8,1 százalékkal több, összesen 16 millió 482 ezer vendégéjszakát regisztráltak, mint az előző év azonos időszakában. A külföldi vendégek 10,2 százalékkal több, 8 millió 275 ezer, a belföldi vendégek 5,9 százalékkal több, 8 millió 207 ezer éjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. Január-júliusban a szállodák szobakihasználtsága 4,2 százalékponttal, 57,5 százalékra emelkedett.

Magyarországon július 31-én 3354 kereskedelmi szálláshely működött, 0,9 százalékkal kevesebb az előző év azonos időpontjához képest. A csaknem 97 ezer kiadható szoba kétharmada szállodában állt rendelkezésre.

Történelmi rekord

Történelmi nyarat zárt a magyar turizmus - kommentálta a KSH azon adatát Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója, miszerint júliusban 30 százalékkal nőttek a külföldiektől származó szállásdíjbevételek az előző év azonos időszakához képest.

Guller  szerint hasonló rekord eredményekről számoltak be a budapesti fürdők is, amelyek júliusban 12 százalékkal több vendéget fogadtak. A budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre pedig július után augusztusban is több mint 1,3 millió utas érkezett. A repülőtér főszezoni forgalma 15 százalékkal múlta felül a tavalyi adatokat és közel 50 százalékkal nőtt a 2010-es nyári forgalomhoz képest - tette hozzá. 

A vezérigazgató beszámolt az STR (Smith Travel Research) riport adatairól is, amelyek azt mutatják, hogy júliusban Budapesten a 4 és 5 csillagos szállodákban a nettó szobaárak átlaga elérte a 111,5 eurót, ezzel a magyar főváros a vizsgált időszakban drágább volt és több bevételt termelt, mint Bécs vagy Prága. Júliusban az STR adatai alapján Bécsben 89 euró, Prágában 85 euró volt a szobák átlagára. Ráadásul az STR jelentés szerint a budapesti 4 és 5 csillagos szálláshelyek átlagárai 2016 júliusához képest 42 százalékkal nőttek. 


A világbajnokságra a magas költésű turisták jöttek                                                                            Fotó: MTI

Elmondta azt is: az MTÜ saját mérései szerint júliusban a vizes világbajnokságra elsősorban a magas költésű turisták érkeztek, akik a szokásos 2-3 nap helyett 7-8 napot töltöttek Balatonfüreden vagy Budapesten. Hozzátette: a turisztikai ügynökség méréséből az is kiderült, hogy az országba érkezett turisták elégedettsége egy 10-es skálán 8,73 százalékos volt.
Guller úgy vélte, a magyar turizmus júliusi kiemelkedő eredménye azt mutatja, hogy a turisztikai szektor és a kormányzat összefogásával elérhető az MTÜ egyik legfontosabb célkitűzése, hogy Budapest turisztikai eredményei közelítsék vagy haladják meg Bécs eredményeit.

Pr7

Forrás: KSH/MTÜ/MTI

Partneroldalak