2019. május. 26. - Fülöp napja van
Banner
Banner
Banner
Tovább erősödött a hazai ipar

Tovább erősödött a hazai ipar

2018. június 13. 10:15

Áprilisban az ipari termelés volumene 7,8 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit a márciusi 2,4 százalékos csökkenés után. A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a kibocsátás növekedése 2,9 százalékosra gyorsult az előző havi 1,9 százalékról – erősítette meg szerdán második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az ágazat kibocsátása 2010 januárjához képest 37,8 százalékkal nőtt.

A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a kibocsátás növekedése 2,9 százalékosra gyorsult áprilisban az előző havi 1,9 százalékról. A jelentős eltérést a nyers és a kiigazított adatok között az okozta, hogy idén áprilisban kettővel több munkanap volt, mint egy évvel korábban. Áprilisban az ipari termelés volumene 7,8 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit a márciusi 2,4 százalékos csökkenés után – tájékoztatott a KSH.

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás áprilisban 0,2 százalékkal emelkedett. Az ipari export volumene 8,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A feldolgozóipari exportértékesítés 36 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 7,6 százalékkal nőtt, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 4,6 százalékkal emelkedtek.

Az ipar belföldi értékesítése 5,9 százalékkal, ezen belül a feldolgozóiparé 11,3 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest.

A feldolgozóipar húzott

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közölte: a kedvező gazdasági környezetnek és a kormány újraiparosítási programjának köszönhetően 2010 januárjához képest 37,8 százalékkal nőtt az ágazat kibocsátása. A pozitív tendenciát tovább erősíthetik a megvalósuló kapacitásbővítő beruházások, amelyeket a kormány az Irinyi Terv keretében is támogat.


Magyarország minden régiójában emelkedett a termelés, a legnagyobb súlyt a feldolgozóipar képviseli
Fotó: MTI

Az ipar áprilisi teljesítményéhez a legnagyobb súllyal bíró feldolgozóipar 8,1 százalékkal járult hozzá. Az ágazati bontást tekintve a 13 alág közül tizenegyben mértek növekedést. A járműgyártás kibocsátása 7,5 százalékkal, a hozzá szorosan kapcsolódó gumiiparé pedig kiemelkedő mértékben, 20,5 százalékkal emelkedett. Szintén kétszámjegyű bővülést regisztráltak a fém-, a fa-, a textil-, és a vegyiparban, valamint a villamos berendezések gyártásában. 

Az ITM hangsúlyozta, Magyarország minden régiójában emelkedett a termelés ebben a hónapban. A legnagyobb eltérést az előző év azonos időszakhoz képest a Dél-Dunántúlon mérték, itt 12 százalékkal nőtt a mutató.

Pozitív prognózis

A feldolgozóipari beruházások 2017-ben mért növekedésének és a különösen a járműipart érintő folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően az ipari termelés további bővülésére lehet számítani. A munkaerőpiacot érintő kihívásokat enyhítheti, ha minél több vállalkozás nyit az automatizálás és a digitális technológiák alkalmazásának irányába, amihez a hazai kis- és középvállalkozások segítését célzó kormányzati intézkedések is hozzájárulnak.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/KSH/Innovációs és Technológiai Minisztérium

Partneroldalak