2018. június. 20. szerda - Rafael napja van
Banner
Banner
Banner
Tovább nő a kiserőművek száma hazánkban

Tovább nő a kiserőművek száma hazánkban

2017. augusztus 11. 11:13

Tavaly is folytatódott a már több éve tapasztalható trend, miszerint a háztartási méretű kiserőművek (50 kW alatti beépített teljesítőképességű kiserőművek) beépített kapacitása évről évre nő. A növekedés hátterében a napelemes rendszerek számának és beépített kapacitásának bővülése áll - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

 

Folyamatosan emelkedik a háztartási méretű naperőművek darabszáma és beépített teljesítőképessége az elmúlt években. A tavalyi év végére elérte a 165,5 MW-ot, ami az előző év végi teljesítőképességhez viszonyítva 28 százalékos növekedést jelent. Az úgynevezett HMKE kategóriában 2016 végén összesen 20 496 darab kiserőmű csatlakozott a villamosenergia-hálózatra, ami az előző év végi 15 220 darabhoz képest 35 százalékos növekedést jelent jelezte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Háztartási méretű kiserőművek beépített teljesítőképessége energiaforrások szerint (2008-2016)

Mint fogalmaztak, a darabszámot tekintve az előző évhez hasonlóan a legtöbb háztartási méretű kiserőmű az 5 kW alatti kategóriában található, tehát ebben a lakossági szegmensre leginkább jellemző kategóriában létesült a legtöbb háztartási méretű naperőmű. A felhasznált energiahordozó fajtáját tekintve nap-, szél-, vízenergiát, biogázt, biomasszát, földgázt, valamint egyéb energiahordozókat (termálmetánt, benzint és dízelt) hasznosítanak a HMKE-k. A legelterjedtebbek a napelemes kiserőművek. A 2016. év végére 164,08 MW-ot tett ki a napelemes HMKE-k beépített teljesítőképessége, ami az összes beépített teljesítmény 99,17 százaléka. Ez összesen 20 401 darab háztartási méretű naperőművet jelentett 2016 végén.

Háztartási méretű naperőművek darabszáma méretkategóriánként (2016)

A háztartási méretű kiserőművek (HMKE) olyan kisfeszültségű (1 kV-nál nem nagyobb feszültségű) hálózatra csatlakozó kiserőművek, amelyek csatlakozási teljesítménye egy csatlakozási ponton nem haladja meg az 50 kVA-t. Ez jó közelítéssel a legfeljebb 50 kW beépített teljesítőképességű kiserőműveket jelenti.

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/MEKH

Partneroldalak