2019. május. 26. - Fülöp napja van
Banner
Banner
Banner
Tovább nőhet a bolti forgalom

Tovább nőhet a bolti forgalom

2018. november 7. 14:47

A kiskereskedelmi forgalom szeptemberben 5,4 százalékkal nőtt – hozta nyilvánosságra  a Központi Statisztikai Hivatal. Elemzők szerint a keresetek emelkedése miatt a forgalom egész évi bővülése a tavalyit meghaladó ütemű lehet. Az ágazat forgalma 2015 átlagához képest 18,4, 2010-hez képest pedig 30,2 százalékkal emelkedett.

Szeptemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 4,4, naptárhatástól megtisztítva 5,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Három negyedév alatt a forgalom naptárhatástól megtisztított volumene 6,5 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában, a nyers index 6,3 százalékos növekedést jelez – jelentette szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Szeptemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,1, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 7,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,6 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Az adatok tanúsága szerint a szeptemberi forgalom közepesnek tekinthető, alacsonyabb az első kilenc havi átlagnál és az augusztusi 6,3 százalékos nyers, illetve 6,8 százalékos naptárhatással kiigazított indexnél.

A nem élelmiszerjellegű iparcikkeket árusító boltok szeptemberi forgalma 2,5 százalékponttal maradt el az előző havi 10,1 százalékos éves növekedésétől és március óta a leggyengébb adat. Az élelmiszer kiskereskedelemben 1,4 százalékkal lassult az éves növekedés az előző havi 4,5 százalékról. Az üzemanyag forgalom szintén 1,4 százalékponttal alacsonyabb éves növekedést mutatott az augusztusinál, amiben szerepet játszhatott az árak szeptemberi  1,3 százalékos havi, és 14,9 százalékos éves emelkedése.

Csúcsközelben a fogyasztói bizalom

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint szeptemberben a bank várakozásainak megfelelő ütemben bővült a kiskereskedelmi forgalom, ami az egy évvel korábbi erős bázis miatt mutat lassulást az előző hónapban mért  növekedéshez képest. Az idén nyolc százalékot meghaladó reálbér növekedés, a 16 éves csúcs közelében tartózkodó fogyasztói bizalom, a háztartások pénzügyi vagyonának meredek növekedése miatt Suppan szerint a következő hónapokban fennmaradhat a kiskereskedelmi forgalom dinamikus bővülése, ám az év hátralevő részében a magasabb bázis miatt már lassulhat. A tavalyi 5,6 százalékos növekedés az idén 6,3 százalékosra gyorsulhat,  ami hozzájárul a GDP növekedésének gyorsulásához is.

A forgalom növekedésének idei gyorsulása összhangban van a Takarékbank szakértőinek  azon várakozásával, hogy idén a tavalyit 4,1 százalékot meghaladó, 4,6 százalékos lehet a GDP növekedése. 

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője emlékeztetett: a piac eleve lassulást várt, így érdemi meglepetést aligha okozhattak a kiskereskedelmi forgalom szeptemberi adatai, amelyek a második leggyengébb eredményt mutatták ebben az évben. Mint megállapította az év eleje óta trendszerű lassulást tapasztalható, amit a háromhavi átlagos teljesítmények fokozatos mérséklődése is jelez. A következő hónapokban a továbbra is erős munkaerőpiac segíthet fenntartani a még mindig kedvező növekedési dinamikát, Virovácz Péter azonban nem számít a trendszerű lassulás megtörésére. A harmadik negyedév kiskereskedelmi teljesítménye alátámasztja azt a feltevést, hogy a fogyasztás továbbra is erőteljes húzóereje maradt gazdasági növekedésnek, ugyanakkor  hozzájárulása GDP emelkedéséhez mérséklődhetett. 

Erős kiskereskedelmi számok

Nyeste Orsolya, az Erste Bank szenior makrogazdasági elemzője úgy látja, a szeptemberi adatok a lassulás ellenére továbbra is impresszívnek mondhatóak. A harmadik negyedévben némileg lassulhatott a háztartások fogyasztásának növekedési üteme a második negyedévhez képest, ám a belső fogyasztás továbbra is a GDP bővülésének meghatározó tényezője maradt. Az emelkedő bérek, a feszes munkapiac, a fogyasztói bizalom alakulása továbbra is támogatja a vásárlások folytatódását, így Nyeste Orsolya alapvetően erős kiskereskedelmi számokat vár az elkövetkező hónapokra is.

A tavalyi  utolsó negyedév magas bázisadatai némi lassulást sugallnak a volumenindexekben az idei év utolsó negyedévére, így az éves növekedés üteme a 4-6 százalékos sávba kerülhet vissza. Az élénk belső kereslet hatására a maginfláció is hamarosan emelkedésnek indulhat, miközben a külkereskedelmi mérleg és a folyó fizetési mérleg többlete csökken.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/KSH/Takarékbank/ Erste Bank/ ING Bank

Partneroldalak