2022. augusztus. 7. - Ibolya napja van
Banner
Banner
Banner
 Új kihívásokat hoz a negyedik ipari forradalom

Új kihívásokat hoz a negyedik ipari forradalom

2018. március 21. 11:39

A World Economic Forum (WEF) elkészítette az első olyan tanulmányt, amely egyes országok negyedik ipari forradalomra és a vele együtt járó változásokra való felkészültségét vizsgálja. Megijedni nem kell a hazai cégeknek, készülni annál inkább.

A negyedik ipari forradalom újfajta kihívások elé állítja a termelő cégeket, hiszen a digitalizáció, a robotizáció merőben megváltoztatja az eddig jól működő gyártási módszereket. A változás mértéke és sebessége minden eddiginél komplexebbé teszi az olyan, korábban is kihívást jelentő feladatokat, mint a produktivitást és növekedést elősegítő stratégiák bevezetése. A tanulmány az országok összemérhető gazdasági eredményeit hasonlítja össze, ez alapján pedig elemzi és szemlélteti a nemzetgazdaságok jelenlegi felkészültségét az Ipar 4.0 megoldásokra, valamint a változásokkal együtt járó potenciális lehetőségekre és kihívásokra – áll a Széchenyi Tőkealap-kezelő (SZTA) Zrt. blogján.

Közölték, az elemzés két fő tényezőt vizsgál: a jelenlegi termelési struktúrát az ipari termelés komplexitása és volumene alapján, valamint a termelést befolyásoló makrotényezőket, amelyek az Ipar 4.0-s megoldások elterjedéséhez szükséges technológiai, gazdasági vagy társadalmi mutatók, mint például a lakosság iskolázottsága vagy a fenntartható erőforrásfelhasználás.

Íme, a kategóriák

A jelenlegi termelési struktúra, valamint a termelést befolyásoló tényezők eredményei alapján a száz vizsgált országot négy kategóriába sorolták. Vezetők: azok az országok, amelyek jelenleg is erős termelési struktúrával rendelkeznek, emellett pedig a termelést befolyásoló tényezők is jó eredményeket ígérnek, tehát az ebben a kategóriában lévő gazdaságok felkészültnek tekinthetőek az ipari forradalommal járó változásokra. Ide tartozik például Ausztria, Belgium, Kanada, Kína, Németország, Japán, Amerika.

Hagyományos gazdaságok: azon országok, amelyek napjainkban ugyan szilárd termelési struktúrával rendelkeznek, ám a termelést befolyásoló tényezők kevésbé erős mutatói miatt kockázatot jelenthet számukra a negyedik ipari forradalom. Ezek közé tartozik Magyarország, India, Litvánia, Mexikó, Thaiföld.

Nagy potenciállal rendelkező országok: ezekben az országokban a jelenlegi termelés limitált, a termelést befolyásoló tényezők azonban jó mutatókkal rendelkeznek, ami a jövőre nézve a termelés növekedését és az Ipar 4.0-s fejlesztések hatékony integrálását jelenti. Ilyen Ausztrália, az Egyesült Arab Emírségek, Norvégia, Portugália, és Új-Zéland.

Lemaradó: ezekben az országokban a jelenlegi termelési struktúra gyenge, a termelést befolyásoló tényezők rossz eredményei pedig az ipari forradalomra való alacsony felkészültséget jelentik. Ezek közé tartozik Argentína, Brazília, Egyiptom, Kenya, Lettország, Szerbia, Vietnám.

Magyarország helyzete

A vizsgált szempontok alapján Magyarország a hagyományos gazdaságok kategóriájába esett. A kategórián belül ugyanakkor Magyarország kapta az egyik legmagasabb pontszámot mind a termelési struktúra (a jelenlegi gyártás komplexitása és volumene), mind a termelést befolyásoló tényezők – többek között az Ipar 4.0 megoldások bevezetéséhez szükséges humán és finanszírozási feltételei – esetében.

Kategórián belül Magyarország kapta az egyik legmagasabb pontszámot               Fotó: MTI

A tanulmány szintén megállapítja, hogy valamennyi hagyományos gazdaságban, így Magyarországon is nagy súllyal rendelkeznek a relatíve olcsó munkaerő miatt odatelepített gyárak. A jövőre nézve azonban fennáll a veszély, hogy bizonyos vállalatok még olcsóbb munkaerőpiacra vándorolnak. Ahhoz, hogy a továbbiakban Magyarország sikeresen alkalmazkodjon a negyedik ipari forradalomhoz, elengedhetetlen a munkaerő folyamatos képzése, valamint a technológiai megoldások fejlesztése. Utóbbihoz nyújt segítséget az Irinyi II. Kockázati Tőkealap, amely az ipari szektor nagy növekedési potenciállal rendelkező vállalkozásainak terveit finanszírozza.

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/SZTA

Partneroldalak