2019. március. 25. hétfõ - Irén napja van
Banner
Banner
Banner
Új szakmai osztály az agrárkamaránál

Új szakmai osztály az agrárkamaránál

2018. február 23. 14:33

Megalakult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szántóföldi növénytermesztési és beszállítóipari országos osztálya.

A bürokratikus terhek csökkentését, a jogszabályok észszérűsítését és az ajánlati fajtajegyzékek összeállítását tekinti a közeljövő legfontosabb feladatának a most megalakult Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szántóföldi növénytermesztési és beszállítóipari országos osztálya – tájékoztatott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Az osztály tevékenységének felügyeletét Zászlós Tibor, a NAK mezőgazdaságért felelős alelnöke látja el. Az alelnök az ülésen hangsúlyozta: az osztály meghatározó jelentőséggel bír, hiszen a közel 400 ezres kamarai tagság nagyságrendileg fele fő- vagy melléktevékenységként foglalkozik szántóföldi növénytermesztéssel vagy érdekelt az ehhez kapcsolódó beszállítóiparban. 

Petőházi Tamás, az osztály elnöke elmondta: kiemelt feladatnak tekinti a termékpályát érintő jogszabályi javaslatok kidolgozását, a bürokráciacsökkentést, illetve az ágazati szereplők versenyképességének növelését az innovatív technológiák megismertetése és elterjesztése révén.

Fordított áfa

A célkitűzések között szerepel továbbá a hosszú ideje várt ajánlati fajtajegyzék összeállítása: ezt idén a takarmánykukoricára, jövőre az őszi búzára, a későbbiekben pedig olajosnövényekre és a szójára tervezik elkészíteni. Az ágazat szempontjából kiemelt jelentőséggel bír az egyes gabonafélékre és olajos magvakra alkalmazott fordított áfa kérdése, amelynek alkalmazását az Európai Unió (EU) 2018. december 31-ig engedélyezte. Az osztály több javaslattal is készül arra a helyzetre, ha az EU nem járul hozzá ennek meghosszabbítására – tette hozzá Petőházi Tamás.

Pr7

Forrás: NAK

Partneroldalak