2023. szeptember. 24. - Gellért napja van
Banner
Banner
Banner
Újabb acélipari kvóták bevezetésére is sor kerülhet az EU-ban

Újabb acélipari kvóták bevezetésére is sor kerülhet az EU-ban

2018. április 24. 15:45

Jelentős mértékű kapacitáscsökkentésre készülhet a kínai acélipar a belső piac csökkenő felszívó ereje, valamint az Amerikai Egyesült Államokkal kirobbant kereskedelmi konfliktus miatt. A márciusban kivetett amerika védővámok következtében az Európai Unióban újabb, az Egyesült Államok piacáról kiszorult, azonban nemcsak Kínából származó termékek dömpingszerű érkezésére számítanak, amely gyors és hatékony fellépést igényel a döntéshozók részéről – mutat rá a Carboferr Zrt. 

A Kínai Vas és Acélszövetség friss iparági előrejelzése szerint a kínai gazdaság idei acélfelhasználásának növekedési üteme jelentős lassulásnak indulhat, mivel a tavaly mért 2,6 százalékos növekedési ütem várhatóan az egy százalékot sem éri el (0,8%) idén. A távol-keleti gazdaság acélfelhasználása 2017-ben érte el a csúcspontját 760 millió tonnával, a következő tíz évben viszont jelentős mértékű visszaesés várható, mivel az éves szintű felhasználás 650-750 millió tonna között ingadozhat. A csökkenés egyik oka az építőipar acélfelhasználásának idei, mindössze fél százalékos emelkedése a tavaly mért 2,3 százalékos növekedési ütem után, de a gép- és autóipar, valamint a vasútipar és a konténer-gyártás felszívó ereje is jelentősen mérsékelni fogja a termelést Kínában. 

Kereskedelmi háború

Az említett iparágak visszahúzó ereje mellett Amerika által, az országba importált különböző acélipari termékekre még márciusban kivetett és azóta életbe lépett 25 százalékos védővám is a gyártói kapacitások csökkentése felé ösztönözheti a kínai acélipart. A magas vám miatt egyébként már most áremelkedés tapasztalható az USA-ban, például a hengerhuzal tonnánkénti ára 750 euró körül mozog, amely negyven százalékkal magasabb az európai áraknál.

 


Az igazán nagy vesztesek várhatóan a nagy gyártási kapacitással rendelkező vagy nyersanyagban gazdag országok lesznek
Fotó: MTI

 

Az Egyesült Államok és Kína között kirobbant kereskedelmi háborúnak azonban egy érdekes mellékhatása is lehet. „A drasztikus mértékű vámok nem is feltétlenül a kínai ipart érintik a legérzékenyebben. Az igazán nagy vesztesek várhatóan a nagy gyártási kapacitással rendelkező vagy nyersanyagban gazdag országok lesznek, mint például Brazília, Oroszország, vagy India – mutatott rá Fazekas Roland, a Magyar Acél- és Fémkereskedők Egyesületének (MAFE) elnöke és a Carboferr Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: az európai döntéshozóknak mielőbb fel kell készülniük a már amúgy is olcsó, ráadásul a tengerentúlról most kiszorulóban lévő néhány acélipari termék dömpingjére.

Az EU már tavaly ősszel kivetett az amerikaihoz hasonló magas védővámokat egyes kínai, orosz, ukrán, brazil és belorusz gyártók olcsó acélipari termékeire. Fazekas Roland szerint viszont jelenleg egyre komolyabb igény mutatkozik olyan mennyiségi kvóták bevezetésre is, amelyek termékek és országok vonatkozásában szabnának korlátot a beérkező áruknak. A szakember úgy véli, hogy ezekre az intézkedésekre várhatóan nyár elején keríthet sort az Európai Bizottság.

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/Carboferr Zrt.

Partneroldalak