2018. június. 20. szerda - Rafael napja van
Banner
Banner
Banner
Újabb őrző-védő cégpiramist kapcsolt le a NAV

Újabb őrző-védő cégpiramist kapcsolt le a NAV

2017. június 16. 9:14

Bukócégek, strómanok és szövevényes alvállalkozói lánc segítette azt a pécsi bűnszervezetet, amely őrző-védő szolgáltatás ürügyén játszotta ki az áfaszabályokat, és amely mintegy kétszáz dolgozó bére után nem fizetett járulékokat.

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) dél-dunántúli pénzügyi nyomozói az elkövetők előállításával, vagyonuk lefoglalásával iktatták ki azt a cégpiramist, amely őrző-védő szolgáltatás ürügyén játszotta ki az áfaszabályokat, és amely mintegy kétszáz dolgozó bére után nem fizetett járulékokat.

A NAV közölte: a vagyonvédelemmel és őrzésbiztonsággal foglalkozó 11 céges láncolat piramisrendszerben épült fel. A csúcson lévő társaság fogadta a rendszeres megbízásokat, a munkákat alvállalkozókra osztották. Bár bejelentették a dolgozókat, bevallást is benyújtottak, azonban adót és járulékot nem fizettek. Hogy a lebukást elkerülje a bűnszervezet, az azt kiszolgáló alvállalkozó társaságokat rendszeres időközönként lecserélték. A láncolatban szereplő cégeket budapesti székhelyszolgáltatóhoz jelentették be, az alvállalkozó társaságokat pécsi és Pécs-környéki strómanok „irányították”. 

Az őrző-védő szolgáltatás ellenértékéből az alvállalkozók feketén fizették az alkalmazottakat, levették a saját részüket és a többi pénz a haszonhúzókhoz vándorolt. Közterheket egyáltalán nem fizettek, ezzel hozzávetőleg háromszáz millió forint kárt okoztak az államnak. A pénzügyi nyomozók mintegy harminc – többnyire baranyai és budapesti – helyszínen gyűjtöttek bizonyítékot és kutatták fel a gyanúsítottakat. Az alvállalkozók között visszaeső bűnözők is voltak, az elkövetők közül többen is tartottak otthon fegyvert, illetve riasztópisztolyt. A 13 gyanúsított közül két veszélyesnek ítélt elkövetőt a NAV kommandósai állítottak elő. A költségvetésnek okozott kár teljes mértékben megtérülhet, hiszen a nyomozók ingatlant és luxusautókat foglaltak, illetve üzletrészt zároltak.

A nyomozás különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt folyik.

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/NAV

Partneroldalak