2019. március. 22. péntek - Beáta napja van
Banner
Banner
Banner
Újabb rekordszinten a használtautó-piac

Újabb rekordszinten a használtautó-piac

2018. július 20. 13:43

Először írtak át kétszázezernél több személyautót egy negyedév alatt. 

Új csúcsra ért a második negyedévben a hazai használtautó-piac: a gazdát cserélt használt személyautók száma az időszak során elérte a 201 ezret, ami húszezerrel magasabb a valaha mért legnagyobb értéknél. A belföldi átírások száma mind májusban, mind júniusban példátlanul magas szinten, hetvenezer közelében mozgott.  

Az év első felében összesen 374 ezer volt használtautó-piac forgalma, ami 14 százalékkal szárnyalta túl az előző év hasonló időszakának szintjét.

A hazai személygépkocsi-állomány mindkét utánpótlási forrása: az új autók, valamint az import használt autók piaca is további komoly növekedésen van túl. Az újautó-eladások száma az első félévben 71 ezer volt, miközben a behozott használt autók száma elérte a 79 ezret. Előbbi érték 29, míg az utóbbi 8 százalékos növekedést jelent az elmúlt év hasonló időszakához képest. Bár ez az együttesen 150 ezer személyautó közvetlenül nem a belföldi adásvételek számát növeli, az általuk lecserélt járművek gyorsan megjelennek az eladásra kínált járművek között.

„A jelenlegi folyamatok alapján a használtautó-piacon 2018-ban jócskán megdőlhet a tavalyi 686 ezres rekord” – véliHalász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. Mint mondta, várakozásuk szerint a belföldi átírások száma az év végére akár 760 ezer fölé is emelkedhet. A növekedési trendet csupán egy további jelentősebb forintgyengülés tudná érdemben befolyásolni, ami visszafogná a forgalomba kerülő új és használt autók mennyiségét.


Opelből és Volkswagenből a legnagyobb a választék

A belföldi használtautó-piacon az első félévben is toronymagasan az Opel vezeti az adásvételi listát 13,4 százalékos részesedésével. Jelenleg is fej-fej mellett zajlik a küzdelem a második helyért a Suzuki és a Volkswagen között. Most éppen a Suzuki áll hajszálnyival jobban 9,9 százalékos részesedésével, szemben a Volkswagen 9,8 százalékával. A Ford a negyedik helyen áll 8,3 százalékkal, a Renault 6,3 százaléka az ötödik helyre volt elegendő.
 

Pr7
Forrás: JóAutók.hu

Partneroldalak